Trump, ABD devletini faşistlikle suçladı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York'taki "sus payı" davasında kendisini suçlu bulan mahkemeyi siyasi tarafgirlikle ve devleti faşistlikle suçladı. Trump, kararın ardından yaptığı açıklamada, mahkemenin Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde hareket ettiğini iddia etti ve verilen konuşma yasağı emrine sert tepki gösterdi. Hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu belirten Trump, jüri kararının ardından önemli miktarda bağış topladığını ve 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin ülke tarihinin en önemli günü olacağını vurguladı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
01 Haziran 2024 00:41
GÜNCELLEME
01 Haziran 2024 00:31
Trump, ABD devletini faşistlikle suçladı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Trump, mahkemenin kararıyla ilgili "Bunu bana yapabiliyorlarsa herkese yapabilirler. Bunlar kötü insanlar" dedi. Manhattan'daki Trump Tower’da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan eski başkan, jürinin kendisini suçlu bulan kararını ağır bir dille eleştirdi.

Mahkemenin siyasi tarafgirlikle hareket ettiğini iddia eden Trump, "Onlar Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı ile tam bir işbirliği içindeler. Bunların hepsi (Joe) Biden ve belki de onun adamları tarafından yapılıyor." ifadelerini kullandı. Trump, kendisinin başkanlık için önde gelen aday olduğunu ve bu süreçte bir mahkeme tarafından verilen konuşma yasağı emri altında olduğunu belirtti.

"FAŞİST BİR DEVLETTE YAŞIYORUZ"

Trump, tarihte başka hiçbir ABD başkanının böyle bir muameleye maruz kalmadığını vurgulayarak, "Faşist bir devlette yaşıyoruz." dedi. Mahkeme yargıcı Juan Merchan hakkında ise, "Hiç bu kadar çelişkili bir yargıç olmamıştı. Artık kimsenin almadığı bir konuşma yasağı altındayım." yorumunu yaptı.

Binlerce dolar para cezası ödemek zorunda kaldığını ve hapisle tehdit edildiğini belirten Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık seçimleri için önde gelen adayı olduğunu hatırlattı. Jüri kararının açıklanmasını takip eden 10 saat içinde yaklaşık 39 milyon dolar bağış topladığını söyleyerek, dava sonucunun seçmenini olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti.

ABD başkanlık seçimlerinin yapılacağı 5 Kasım'ın "ülke tarihinin en önemli günü" olacağını vurgulayan Trump, seçmenlere çağrıda bulundu.

DONALD TRUMP’IN 'SUS PAYI' DAVASI

Trump, 18 Mart 2023'te Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında büyük jüri tarafından suçlanmıştı. 4 Nisan 2023'te New York'ta hakim karşısına çıkan Trump, kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddetmişti. İddiaları "siyasi cadı avı" olarak niteleyen Trump, suçlamaları "seçimlere müdahale" olarak görmüştü.

New York’ta 6 haftadır devam eden yargılama sonucunda dün jüri tarafından, hakkındaki 34 suçlamanın tamamından suçlu bulunan Trump, ABD tarihinde bu tür suçlamalar nedeniyle ilk kez hakim karşısına çıkan ve jüri tarafından suçlu bulunan eski başkan olarak tarihe geçti.

Trump’a verilecek cezanın belirleneceği duruşma 11 Temmuz 2024’te yapılacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa