İsrail, kendi şartları kabul edilmeden kalıcı ateşkesin mümkün olmadığını yineledi

İsrail, "Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması" gibi kendi ileri sürdüğü şartlar sağlanmadan herhangi bir ateşkes önerisini kabul etmeyeceğini duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Haziran 2024 14:56
GÜNCELLEME
01 Haziran 2024 15:15
İsrail, kendi şartları kabul edilmeden kalıcı ateşkesin mümkün olmadığını yineledi
AA
Kaynak AA

İsrail Başbakanlık Ofisi,  Gazze'deki savaşı sonlandırmak için şartlarının değişmediğini duyurdu.

Ofisten yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, "Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması" şeklinde sıraladığı hedefler hatırlatıldı.

İsrail’in kalıcı bir ateşkes yürürlüğe girmeden önce bu şartların sağlanmasında ısrar etmeyi sürdüreceği vurgulanan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle" ilgili teklifin kabul edilmeyeceğinin altı çizildi.

Açıklamada, "Bu şartlar sağlanmadan önce İsrail'in kalıcı bir ateşkesi kabul edeceği fikri umutsuz bir girişimdir." Denildi.

İsrail medyası bu açıklamayı, “İsrail'deki savaş yanlılarını yatıştırmak için yapıldı” şeklinde değerlendirdi.

Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan açıklamada da "İsrail'in önerdiği kesin hatlar, ilkelerimizi koruyacak şekilde bir aşamadan diğerine koşullu geçişe izin veriyor." İfadelerine yer verilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı.

Biden, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü duyurmuştu.

Çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, erkek askerler dahil kalan hayatta olan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini belirten ABD Başkanı Biden, tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini söylemişti.

Biden, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini dile geitirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa