ATO’dan ‘verimliliği artırıcı’ öneri: Avukat bulundurma zorunluluğu kaldırılsın

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO'nun Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda, işletmelerin avukat bulundurma zorunluluğunu eleştirerek bu zorunluluğun isteğe bağlı hale getirilmesini önerdi. Baran, avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerin aylık 40 bin lira ceza ödemesi gerektiğini belirtti ve bu durumun işletmeleri gereksiz maliyetlerle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
01 Haziran 2024 18:50
GÜNCELLEME
01 Haziran 2024 18:48
ATO’dan ‘verimliliği artırıcı’ öneri: Avukat bulundurma zorunluluğu kaldırılsın
AK
Afife Kaya Editör

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin avukat bulundurma zorunluluğunu eleştirerek, bu zorunluluğun isteğe bağlı hale getirilmesini önerdi. Baran, "Avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerin aylık 40 bin lira ceza ödemesi gerekiyor. Bu zorunluluk, üyelerimizi gereksiz maliyetlerle karşı karşıya bırakıyor" dedi.

ATO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gürsel Baran, yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgi verirken, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi ve ATO üyelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Baran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni de değerlendirdi. Baran, hükümetin tasarruf tedbirlerini enflasyonla mücadele sürecinin yükünün paylaşılması açısından faydalı bir adım olarak değerlendirerek, "Tasarruf Paketi’nin, uygulanan ekonomi programını güçlendirerek, enflasyon başta olmak üzere ekonomik göstergeleri çok daha iyi seviyelere getireceğine inanıyoruz" dedi.

"Tasarruf Kadar Verimliliği Artırıcı Çalışmalar da Desteklenmeli"

Baran, Türkiye ekonomisinin gelişmesi için tasarruf tedbirlerinin verimliliğe yönelik çalışmalarla güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. "Tasarruf kadar verimliliği artırıcı çalışmalar da enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek, refahı yükseltecek ve sürdürülebilir rekabeti sağlayacaktır" diye konuştu.

"Eğitimde Planlama Yaparak İnsan Kaynağını Doğru Yetiştirmemiz Şart"

Verimlilik artışının ekonomik büyümeye lokomotiflik yapabileceğini vurgulayan Baran, insan kaynağı açısından da verimlilik temelli yaklaşımın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, "Bugün reel sektörün eleman bulamama sorunu en önemli gündem maddemiz halinde. Nitelikli işgücü, iş dünyası için artık bir beka meselesi haline geldi. Eğitimde planlama yaparak insan kaynağını doğru yetiştirmemiz şart" açıklamasında bulundu.

"Avukat Bulundurmayan İşletmelere Aylık 40 Bin Lira Ceza Geliyor"

Sermaye tutarı 1 milyon 250 bin liranın üzerinde olan şirketlerin sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunu eleştiren Baran, "Hukuk fakültelerinden her yıl binlerce genç mezun oluyor ve avukatlık yapmaya başlıyor. Avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerin aylık 40 bin lira ceza ödemesi gerekiyor. Bu zorunluluk, şirketlere katkı sağlamadığı gibi verimsiz bir şekilde gelir aktarımına neden oluyor" dedi.

Baran, kanuni düzenlemelerdeki 'zorunda' ifadesinin kaldırılarak, avukat bulundurmanın isteğe bağlı hale getirilmesini önerdi. Alternatif olarak, yeni kurulan şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğundan bir yıl süreyle muaf tutulması, tasfiye, terkin ve konkordato sürecindeki şirketler ile 50 kişiden az çalışanı ve 50 milyon liradan az yıllık net satış hasılatı olan anonim şirketlerin kapsam dışı bırakılması gerektiğini bildirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa