Markette fiyatı en çok artan ürünler açıklandı

Mayıs ayında Türkiye'de market fiyatlarında yaşanan değişimleri değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, havuç, limon ve patlıcan gibi ürünlerde önemli fiyat artışları tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, üretici ile market arasındaki fiyat farkının da önemli olduğunu vurgulayarak, kuru incir gibi ürünlerde bu farkın oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
01 Haziran 2024 21:00
GÜNCELLEME
01 Haziran 2024 21:07
Markette fiyatı en çok artan ürünler açıklandı
AK
Afife Kaya Editör

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın yaptığı açıklamaya göre, mayıs ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünler belirlendi. TZOB'un verilerine göre, 35 üründen 22'sinde fiyat artışı görülürken, 12'sinde ise fiyatlar düştü.

Havuç, mayıs ayında marketlerde fiyatı en fazla artan ürün olarak öne çıktı. Havuçtaki fiyat artışı yüzde 34,7 olarak kaydedilirken, onu yüzde 16,6 ile limon, yüzde 16,3 ile patlıcan, yüzde 15 ile yumurta ve yüzde 13 ile Antep fıstığı takip etti.

Bayraktar, bu fiyat artışlarını değerlendirirken, "Mayıs ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 34,7 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 16,6 ile limon, yüzde 16,3 ile patlıcan, yüzde 15 ile yumurta ve yüzde 13 ile Antep fıstığı takip etti" dedi.

Ayrıca, üretici ile market arasındaki fiyat farkının da incelendiğini belirten Bayraktar, "Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 293,9 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, 'Kuru incirdeki fiyat farkını yüzde 284,6 ile limon, yüzde 247,3 ile salatalık, yüzde 233 buçuk ile elma, yüzde 213,2 ile kuru soğan takip etti'" şeklinde konuştu.

Bayraktar, fiyat artışlarının ve düşüşlerinin sebebini ise şu şekilde açıkladı: "Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 34,2 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 31 ile salatalık, yüzde 23 ile elma, yüzde 22,2 ile kuru kayısı, yüzde 21 ile kabak ve yüzde 19,9 ile domates izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 41 buçuk ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 25 ile patates ve yüzde 19,1 ile yumurta izledi."

Türkiye'nin tarımsal üretimindeki değişimlere de değinen Bayraktar, "Bitkisel üretimin geçen yıla göre yüzde 0,8 oranında artarak bu yıl 138 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Veriler hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa