TED Ankara Koleji, çatı güneş paneliyle yüzde 75 enerji tasarrufu sağladı

TED Ankara Koleji, "yeşil kampüs" ve "karbon sıfır kampüs" hedefleri doğrultusunda, okul binalarının çatılarına güneş panelleri yerleştirdi. Bu sayede, geçen yıl elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 75'i güneş enerjisinden karşılandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
04 Haziran 2024 13:05
GÜNCELLEME
04 Haziran 2024 13:31
TED Ankara Koleji, çatı güneş paneliyle yüzde 75 enerji tasarrufu sağladı
AA
Kaynak AA

Türk Eğitim Derneği (TED), 2022’de uygulamaya koydukları proje kapsamında, toplam 5 bin 458 fotovoltaik güneş panelini TED Koleji’nin İncek kampüsündeki 9 binasının çatısına yerleştirdiklerini açıkladı.

Böylece TED Koleji, geçen yıl elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 75’ini temiz enerjiden elde etti.

Bu büyüklükte çatı güneş paneli uygulamasını hayata geçiren ilk okul olarak kayıtlara geçen TED Ankara Koleji Genel Müdürü Bilge Baki, projenin doğaya çok büyük katkısının olduğunu vurguladı.

Baki, 25 senelik ömrü olan sistem sayesinde 2 bin 366 ağacın kesilmesinin önüne geçileceğini söyledi.

Ayrıca, her yıl ortalama 1899 ton sera gazının doğaya karışmasını engellemiş olacaklarının altını çizen Baki,  3 megavat gücündeki bu GES projesine ek olarak, 2024 yılı içerisinde 550 kilovat pik (kWp) gücündeki ikinci projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bilge Baki, elektrikli araç şarj üniteleri ve yağmur suyu depolama sistemleri gibi diğer projelerle 'yeşil kampüs' ve 'karbon sıfır kampüs' hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerledikleri değerlendirmesinde bulundu.

TED Ankara Koleji Teknik İşler Müdürü Cem Ciğeroğlu ise, paneller vasıtası ile güneş ışıklarının enerjiye çevrildiğini, elde edilen enerjinin inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirildiğini anlattı.

 Tüm sistem otomasyona bağlı olarak izlenebildiğine işaret eden Ciğeroğlu,  anlık olarak enerji kazanım, karbon emisyon kazanımı verilerinin görülebildiği bilgisini paylaştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa