Küresel piyasaların odağında ECB'nin faiz kararı var

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentileri ve çip üreticisi Nvidia’nın güçlü performansı, küresel piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Başkan Christine Lagarde’ın açıklamaları yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Haziran 2024 09:13
GÜNCELLEME
06 Haziran 2024 09:42
Küresel piyasaların odağında ECB'nin faiz kararı var
AA
Kaynak AA

Küresel piyasalarda olumlu hava, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimine gideceği beklentisi ve çip üreticisi Nvidia'nın güçlü performansıyla desteklenirken, bugün yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına ve Başkan Christine Lagarde’ın açıklamalarına odaklanmış durumda.

ABD’de iş gücü piyasası verilerinin yavaşlaması, Fed’in bu yıl faiz indiri

mine başlayacağı beklentisini güçlendirdi. Yarın açıklanacak istihdam raporunun, Fed’in gelecekteki adımlarına dair önemli ipuçları vermesi bekleniyor. Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verileri, mayıs ayında 152 bin kişilik artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Yıllık ücret artışı ise yüzde 5’te sabit kaldı.

Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayıs ayında 4,4 puan artarak 53,8’e yükseldi ve piyasa beklentilerini aştı. S&P Global’in hizmet sektörü PMI verisi de 3,5 puan artarak 54,8’e çıktı, bu da ABD ekonomisinin hizmet sektöründe beklenenden güçlü olduğunu ortaya koydu.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 7,07'ye yükselirken, mortgage başvuruları yüzde 5,2 azaldı. Analistler, iş gücü piyasası verilerinin Fed’e faiz indirimleri için alan yarattığını belirterek, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların yönünü belirlemede önemli olacağını ifade ediyor.

Para piyasalarında, Fed’in eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 79 olarak fiyatlanırken, kasım ayında bu olasılık yüzde 82’ye çıkıyor. Aralık ayında ise ikinci bir faiz indirimi ihtimali yüzde 86 olarak görülüyor.

Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini yüzde 5’ten yüzde 4,75’e düşürerek dört yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

Nvidia'nın hisseleri dün yüzde 5'ten fazla artış göstererek şirketin piyasa değerini ilk kez 3 trilyon doların üzerine çıkardı. Böylece Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Diğer teknoloji şirketleri de yükseliş kaydetti. Hewlett Packard Enterprise'ın hisseleri yüzde 11’e yakın, CrowdStrike’ın hisseleri yüzde 12, Meta’nın hisseleri ise yaklaşık yüzde 4 arttı.

GameStop hisseleri, sosyal medya fenomeni "Roaring Kitty"nin portföyünü gösteren bir ekran görüntüsüyle yüzde 19 değer kazandı. BlackRock ve Citadel Securities’in de dahil olduğu bir yatırımcı grubu, Dallas merkezli Texas Borsası’nı (TXSE) kurmayı planladığını duyurdu. TXSE, 120 milyon dolarlık sermaye toplayarak tamamen elektronik bir menkul kıymetler borsası olmayı hedefliyor.

ABD tahvil piyasasında alış eğilimi beşinci gününe taşındı. Ülkenin 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan düşerek yüzde 4,29’a geriledi. Dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104,1 seviyesine inerken, altının ons fiyatı yüzde 0,6 artışla 2.369 dolara yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 78,7 dolara çıktı.

New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,96, S&P 500 endeksi yüzde 1,18, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,25 artış kaydetti. Avrupa borsalarında da pozitif bir seyir izlenirken, ECB’nin faiz kararı ve Lagarde’ın açıklamaları yakından takip ediliyor.

Analistler, ECB’nin 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakıldığını belirtiyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratları güne pozitif başladı. Asya borsalarında da risk iştahının arttığı gözleniyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, faiz kararlarında dikkatli hareket edeceklerini söyledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Türkiye’de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dalgalı seyrin ardından günü yüzde 0,13 azalışla 10.350,96 puandan tamamladı. Dolar/TL ise önceki kapanışının yüzde 1 altında 32,2564’ten işlem gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kırılganlıkların azaldığını ve enflasyonun gelecek aydan itibaren düşmeye başlayacağını belirtti. Şimşek, kripto varlıklar ve borsa için kazanç vergilemesinin gündemde olmadığını, sadece işlem bazında sınırlı bir vergileme olabileceğini ifade etti.
BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.200 puan destek,10.400 ve 10.500 seviyeleri ise direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı perakende satışlar

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.15 Euro Bölgesi, haziran ayı ECB'nin faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, nisan ayı dış ticaret dengesi

15.45 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.