Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Süre doluyor!

31 Aralık 2024'e kadar eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi gerekmekte olup, bu tarihe kadar yenilenmeyen belgeler geçersiz sayılacak. Vatandaşlar, ehliyetlerini yenilemek için Alo 199, e-Devlet veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak gerekli evrakları teslim edebilirler. Yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ek ücret ödemek zorunda kalabilirler. Ehliyet yenilemek isteyenlerin sunması gereken belgeler arasında eski sürücü belgesi, başvuru ücreti, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve MERNİS'te kayıtlı açık adres bulunmaktadır.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
10 Haziran 2024 23:35
GÜNCELLEME
10 Haziran 2024 23:35
Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Süre doluyor!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

31 Aralık 2024 tarihine kadar eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tarihe kadar yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacaktır. Vatandaşlar, yeni ehliyet başvurularını yılın son aylarına bırakmamaları konusunda uyarıldı.

Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. 2016 yılı öncesi alınan ehliyetler için bu tarih son fırsattır. Bu tarihe kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz olacaktır.

Ehliyet yenileme işlemleri için vatandaşlar, Alo 199, e-Devlet veya randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden randevu alarak gerekli evrakları teslim edebilirler.

Edirne Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkilileri, yoğunluk nedeniyle yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla başvurularını yılın son aylarına bırakmamalarını tavsiye etti.

Ehliyet Yenilememenin Cezası Var mı?

Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024'e kadar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile indirimli olarak toplam 15 lira karşılığında yenisiyle değiştirilecektir. Ancak 1 Ocak 2025'ten sonra eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin daha yüksek bir ücret ödemeleri gerekecektir.

B sınıfı sürücü belgesi için 2024'te toplam 5 bin 165 lira olarak belirlenen ücret, 2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecektir. Dolayısıyla, yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için fazladan 5 bin liranın üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacaklardır.

Kanuni süre içerisinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyetini yenilemeyenler araç kullanırken yaptırımla karşılaşabileceklerdir.

Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin şu belgeleri sunmaları gerekmektedir:

  • Eski sürücü belgesi
  • 15 liralık başvuru ücreti
  • Yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporu
  • Son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf
  • Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adres

Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, sürücü belgelerinin yurt içinde istedikleri adrese teslim edilmesini talep edebilirler.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa