Küresel piyasalarda Fed sonrası karışık seyir

Küresel piyasalarda, ABD'den gelen enflasyon verilerinin yavaşlama eğilimi göstermesine rağmen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl için faiz indirimi beklentilerini üçten bire düşürmesiyle karışık bir tablo gözleniyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Haziran 2024 10:28
GÜNCELLEME
13 Haziran 2024 11:14
Küresel piyasalarda Fed sonrası karışık seyir
AA
Kaynak AA

Fed'in enflasyonla mücadele konusunda sıkı para politikasını öngörülenden daha uzun süre sürdüreceği endişeleri, piyasa fiyatlamalarını karmaşık hale getiriyor.

ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında aylık bazda değişim göstermedi ve yıllık bazda yüzde 3,3 artışla beklentilerin altında kaldı. Böylece, ülkede enflasyon Temmuz 2022'den bu yana ilk kez aylık bazda sabit kaldı.

Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de Mayıs ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,4 artış gösterdi ve bu oranlar tahminlerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon, aylık bazda Ekim 2023'ten, yıllık bazda ise Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Bu verilerin ardından, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayabileceği ihtimali artarken, dolar endeksi yüzde 0,8 azalarak 104,3 seviyesine geriledi. Dolardaki değer kaybı, emtia piyasalarını yukarı yönlü etkilerken, altının ons fiyatı yüzde 0,9 artışla 2.338 dolara çıktı.

Bu gelişmelerin ardından dün akşam, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed, para politikası kararlarını ve ekonomik projeksiyonlarını açıkladı. Banka, politika faizini beklentilere paralel olarak değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Karar metninde, son aylarda yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru "ılımlı" bir ilerleme kaydedildiği ifade edildi. Fed, geçen ayki karar metninde yüzde 2'lik enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin sağlanamadığını belirtmişti.

Fed'in gelecekteki projeksiyonlarını içeren "nokta grafiği"ne göre, bu yıl üç faiz indirimi ihtimali tamamen ortadan kalktı. Projeksiyonda, dört üye bu yıl faiz indirimi beklemezken, yedi üye bir indirim, sekiz üye ise iki indirim öngörüyor. Bu yıl büyüme beklentisi yüzde 2,1, işsizlik oranı beklentisi ise yüzde 4 olarak kaldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda, açıklanan enflasyon verilerini "ilerleme" olarak gördüklerini ancak para politikasını gevşetmek için yeterli güvene sahip olmadıklarını belirtti. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru indiğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizini düşürmeyi düşünmediklerini vurgulayan Powell, yıl içinde gelen verilerin bu güveni sağlamadığını söyledi.

Powell, ekonominin güçlü kalması ve enflasyonun devam etmesi halinde politika faizini mevcut seviyelerde korumaya hazır olduklarını, iş gücü piyasasının beklenmedik şekilde zayıflaması veya enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi durumunda ise yanıt vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Para piyasalarında, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 66'ya, Kasım ayında ise yüzde 98'e yükseldi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, enflasyonist baskıların hafiflediğini gösteren verilerin ardından yüzde 4,25 seviyelerine kadar geriledi, ancak Powell'ın açıklamalarının ardından günü yüzde 4,33 seviyesinde tamamladı. Şu sıralarda, tahvil getirisi yüzde 4,32'de bulunuyor.

Enflasyon verisi sonrası 104,3 seviyesine kadar düşen dolar endeksi, günü yüzde 0,6 azalışla 104,7'den kapatırken, bugün önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 104,8 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,4 değer kazanarak 2.325 dolardan tamamladı ve şu anda yüzde 0,6 düşüşle 2.310 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 0,3 azalarak 82,1 dolardan kapandı ve bugün önceki kapanışının hemen altında işlem görüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 1,53, S&P 500 endeksi yüzde 0,85 artışla rekor kırarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 düşüş kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir gözlenirken, bugün gözler Euro Bölgesi'nde açıklanacak sanayi üretimi verilerine çevrildi. Analistler, Almanya'da açıklanan enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesinin ardından ABD'deki enflasyon verilerinin yavaşlama sinyalleri vermesiyle risk iştahının arttığını belirtti.

Almanya'da enflasyon Mayıs ayında tahminler doğrultusunda aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,4 olarak açıklandı.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin ithalatına 4 Temmuz'dan itibaren yüzde 38,1'e varan oranlarda ilave vergi uygulama kararı aldı.

Dün yüzde 0,6 artışla günü 1,0810 seviyesinden kapatan avro/dolar paritesi, şu sıralarda yüzde 0,1 düşüşle 1,0800 seviyesinde işlem görüyor.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,42 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,43 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir öne çıkarken, yarın Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak. Analistler, Asya borsalarının Fed'in ardından yükselişle açıldığını ancak BoJ'un faiz kararı öncesinde temkinli hareket edildiğini belirtti.

BoJ'un yarın faizi sabit bırakması bekleniyor ve Başkan Kazuo Ueda'nın yapacağı açıklamalar, bankanın gelecekteki adımları hakkında ipuçları sağlayabilir. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,14 artışla 10.165,52 puandan kapatarak alıcılı bir seyir izledi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,2 azalarak 32,2895'ten kapandı ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3090 seviyesinde işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.300 seviyeleri direnç, 10.100 ve 10.000 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye, mayıs ayı konut satış istatistikleri

10.00 Türkiye, nisan ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri

12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı sanayi üretimi

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD mayıs ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.