Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni uçak gemisi açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "TCG Anadolu ile bir adım attık şimdi ise bunun bir üst segmentine geçelim istiyoruz, bunun çalışmalarını başlattık" dedi.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
13 Haziran 2024 19:21
GÜNCELLEME
13 Haziran 2024 19:32
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni uçak gemisi açıklaması
AK
Afife Kaya Editör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TCG Anadolu ile bir adım attık, şimdi ise bunun bir üst segmentine geçmek istiyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık," dedi. İspanya'yı ziyaret eden Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, TCG Anadolu'nun ardından daha büyük bir uçak gemisi yapmak için çalışmalara başlandığını belirtti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile düzenlediği basın toplantısında, savunma sanayiinde iki ülkenin işbirliğine değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile 8. Hükümetler Arası Zirve toplantısında bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "2021 yılında Ankara'da düzenlediğimiz son zirve toplantısında ilişkilerimizi kapsamlı ortaklık düzeyine yükseltmiştik. Bugünkü toplantımız ve imzaladığımız anlaşmalarla münasebetlerimizi yeni alanlara teşmil etme yönünde önemli adımlar attık," dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar avroya yaklaştığını belirten Erdoğan, hedeflerinin önümüzdeki 5 yıl içinde 25 milyar avroya ulaşmak olduğunu söyledi.

Savunma Sanayi İşbirliği

Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapan 740'dan fazla İspanyol şirketinin Türkiye'ye duyulan güvenin işareti olduğunu vurguladı. Daha fazla İspanyol yatırımcıyı Türkiye'de görmek istediklerini ifade eden Erdoğan, "İspanya ile gelişmiş askeri işbirliğimizi ve savunma sanayii ilişkilerimizi detaylı şekilde gözden geçirdik," dedi. İspanya'nın 2015'ten bu yana Türkiye'de konuşlu hava savunma sistemleriyle NATO'nun kolektif güvenliğine destek verdiğini belirterek, İspanyol dostlarına teşekkür etti.

Avrupa Birliği İlişkileri ve İslamofobi

Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin de ele alındığını belirtti. İspanya'nın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine başından beri güçlü destek verdiğini söyleyen Erdoğan, Avrupa'da artan İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı tehdidinin de görüşüldüğünü ifade etti. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından oluşan tabloya ilişkin endişelerini dile getiren Erdoğan, medeniyetler ittifakının önemine vurgu yaptı.

İsrail-Filistin İhtilafı

Erdoğan, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarındaki gelişmeleri de gündeme getirdi. İspanya'nın Filistin'i tanıma yönünde aldığı kararı önemli bulduklarını belirterek, "İsrail-Filistin ihtilafının çözümü yolunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz," dedi. Kalıcı ateşkesin tesis edilmesi ve insani yardımların akışının sağlanmasının öncelikleri olduğunu vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna savaşı hakkında da konuşan Erdoğan, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan güçlü desteğimizi teyit ettik. Adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın müzakereler yoluyla mümkün olduğuna inanıyoruz," dedi.

Savunma Sanayii ve Yeni Uçak Gemisi

Erdoğan, TCG Anadolu'nun ardından daha büyük bir uçak gemisi için çalışmalara başlandığını belirtti. "Bir üst segment mevcuttan daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Savunma Bakanlığımız ve savunma sanayiimiz bu çalışmayı yürütüyor," dedi. İnsansız hava araçları ve denizaltılar konusunda da ileri adımlar atacaklarını ifade eden Erdoğan, bu çalışmalarda İspanya ile işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa