Çiftçi dostu ve tamamen zararsız Uğur Böcekleri gün yüzüne çıktı

İlkbahar ve yaz başında sıkça rastladığımız uğur böcekleri gün yüzüne çıktı. Gelin çiftçi dostu ve tamamen zararsız uğur böceklerini biraz daha yakından tanıyalım.

AA
Kaynak AA-Ankara Masası
YAYINLAMA
20 Haziran 2024 11:51
GÜNCELLEME
20 Haziran 2024 12:40
Çiftçi dostu ve tamamen zararsız Uğur Böcekleri gün yüzüne çıktı
AA
Kaynak AA-Ankara Masası

Uğur böcekleri, dünya genelinde iyi şans getirdiğine inanılan semboller arasında da yer alıyor.

Kimi bölgelerde ‘uç uç böceği” olarak da anılıyor. Pek çok kişi avuçlarına aldığı bu böcekleri kimi zaman üfleyerek uçurmaya çalışıyor.

 Uğur böcekleri, bahçıvan ve çiftçiler için  doğal bir biyolojik mücadele aracı olarak önemli bir rol üstleniyor.  Çünkü, tarım zararlısı olarak bilinen yaprak bitleri, beyaz sinek ve trips ile besleniyor

Bilinen 360 cinsi ve pek çok faklı renkte 6000 türü bulunuyor. Oldukça popüler olan kırmızı renklerinin dışında; siyah, turuncu, kahverengi ve sarı renkleri de görülebiliyor. Bir uğur böceği yaşamı süresince neredeyse 5 bin tane bitki zararlısı yiyebiliyor.

İlkbahar ve yaz başı otaya çıktıkları için özellikle haziran-Temmuz’da daha çok rastlanabiliyor.

Uğur böcekleri ortalama 2 ila 3 yıl yaşayabiliyor.

Doğanın yararlı böcekleri arasında yer alan ve baharın gelmesiyle birlikte bahçeleri dolduran uğur böcekleri;  Avrupa, Kuzey Afrika, Avustralya, Kıbrıs, Kafkasya, Sibirya, Rusya'nın doğusu, Belarus, Ukrayna, Moldovya, Kazakistan, Afganistan, Çin, Kore, Pakistan, Nepal, Kuzey Hindistan, Japonya ve Sri Lanka'da bulunuyor.

Erkekler uğur böceği desenli karnı (opisthosoma ya da abdomen) olduğu için oldukça çekici görünürken dişiler ise tekdüze siyah bir görünümde oluyor.

Dişi uğur böcekleri 10–16 mm, erkekler ise 6–9 mm uzunluğa sahip oluyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa