Ernesto Valverde kimdir?

La Liga kulübü Athletic Bilbao'nun şu anki yöneticisi olan futbol menajeri ve eski oyuncu Ernesto Valverde kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
20 Haziran 2024 12:37
GÜNCELLEME
20 Haziran 2024 12:43
Ernesto Valverde kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Ernesto Valverde Tejedor, 9 Şubat 1964 doğumlu, eski bir İspanyol futbolcu ve günümüzde La Liga takımı Athletic Bilbao'nun teknik direktörüdür. Valverde, futbolculuk kariyerinde forvet olarak oynadı ve ardından birçok önemli kulübün başında başarılı bir teknik direktörlük kariyerine imza attı.

Futbolculuk Kariyeri Erken Yıllar ve Profesyonel Başlangıç Valverde, futbolculuk kariyerine Segunda División’da Alavés ve Sestao takımlarında başladı. 1986 yılında Espanyol'a transfer oldu ve La Liga'daki ilk maçını 31 Ağustos'ta Atlético Madrid'e karşı oynadı. Espanyol formasıyla 1988 UEFA Kupası finaline kadar yükseldi ancak Bayer Leverkusen'e penaltılarla kaybettiler.

Barcelona ve Athletic Bilbao Yılları 1988 yılında Barcelona'ya transfer olan Valverde, burada Copa del Rey ve UEFA Kupa Galipleri Kupası kazandı. 1990 yılında Athletic Bilbao'ya transfer oldu ve burada altı sezon boyunca önemli katkılar sağladı. Valverde, Athletic Bilbao'da geçirdiği dönem boyunca "Txingurri" (Baskça’da karınca) lakabını aldı. Kariyerinin son yıllarını Mallorca'da geçirdi ve 33 yaşında futbolculuk kariyerini noktaladı.

Milli Takım Kariyeri Valverde, İspanya milli takımında da forma giydi ve 1990 yılında İzlanda'ya karşı oynanan UEFA Euro 1992 eleme maçında 20 dakika süre aldı.

Teknik Direktörlük Kariyeri:  İspanya ve Yunanistan'daki Başarılar Futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük kariyerine Athletic Bilbao'nun genç takımlarında başladı. 2003 yılında A takıma terfi etti ve 2003-04 sezonunda takımı UEFA Kupası'na taşıdı. Daha sonra Espanyol'un başına geçti ve 2007 yılında UEFA Kupası finaline ulaştı.

Valverde, 2008 yılında Olympiacos’un başına geçti ve burada iki lig ve bir kupa şampiyonluğu kazandı. Villarreal'de kısa bir süre görev yaptıktan sonra tekrar Olympiacos'a döndü ve bir kez daha lig şampiyonu oldu.

Athletic Bilbao'ya Dönüş ve Barcelona 2013 yılında Athletic Bilbao'ya dönen Valverde, takımı Şampiyonlar Ligi'ne taşıdı ve 2015 yılında İspanya Süper Kupası'nı kazandı. 2017 yılında Barcelona'nın başına geçti ve ilk sezonunda La Liga ve Copa del Rey'i kazanarak duble yaptı. Valverde'nin Barcelona'daki dönemi, iki La Liga şampiyonluğu ve bir İspanya Süper Kupa zaferiyle taçlandı. Ancak, 2020 yılında görevine son verildi.

Athletic Bilbao’ya Üçüncü Dönüş 30 Haziran 2022'de Valverde, Athletic Bilbao'ya üçüncü kez geri döndü. İkinci sezonunda takımını 40 yıl sonra ilk büyük kupa olan İspanya Kupası'nı kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa