Benzeri görülmemiş operasyonla iki balina, çatışma bölgesi Harkiv’den kurtarıldı

Rusya'nın saldırısı altında olan Ukrayna'nın Harkiv kentindeki Nemo Akvaryumu'nda bulunan iki beyaz balina (beluga), uzun süren planlamalar sonucunda, eşine az rastlanır bir operasyonla İspanya'nın Valencia kentine taşındı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
22 Haziran 2024 16:56
GÜNCELLEME
22 Haziran 2024 17:05
Benzeri görülmemiş operasyonla iki balina, çatışma bölgesi Harkiv’den kurtarıldı
DHA
Kaynak DHA

Avrupa'nın en büyük akvaryumu olan Oceanografic Valencia, 18 Haziran'da gerçekleştirilen bu operasyon için aylardır hazırlık yapıyordu. 

Birçok kuruluşun iş birliği ile hayata geçirilen bu operasyon, Rusya'nın sürekli saldırılarına maruz kalan Harkiv'deki akvaryumdan iki beyaz balinanın güvenli bir şekilde Valencia'ya getirilmesini sağladı. 

Yetkililer, balinaların sağlık durumlarının stabil olduğunu ve yeni yaşam alanlarına uyum sağlamaya başladıklarını belirtti. Harkiv'deki saldırıların, balinaların hayatını enerji, lojistik ve teknik tedarik açısından tehlikeye soktuğu vurgulandı.

Valencia eyalet yetkilileri, operasyona Oşinografi, Georgia ve Sea World'den deniz memelileri uzmanlarının yanı sıra Ukraynalı bakıcıların katıldığını açıkladı. 15 yaşındaki erkek balina Plombir ve 14 yaşındaki dişi balina Miranda, çatışma bölgesinden uzun bir yolculuk sonucunda 18 Haziran gecesi Valencia denizcilik merkezine ulaştırıldı.

Bu iki beyaz balina, Harkiv'den Valencia'ya olan yolculuklarında ilk olarak 12 saat süren bir kara yolculuğuyla Harkiv'den Odesa'ya getirildi. Odesa'da, Ukraynalı bakıcılar balinaların ilk veteriner kontrollerini yapmak üzere Oceanografic, Georgia Akvaryumu ve SeaWorld'den uzmanlarla bir araya geldi. Sağlık kontrollerinin ardından balinalar, Moldova sınırına doğru kara yolculuklarına devam etti.

Avrupa Birliği Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi'nin (OLAF) iş birliği, sınır geçişini hızlandırarak Moldova'nın Kişinev havaalanına varış süresini kısalttı. Plombir ve Miranda için özel olarak kiralanan ve 6 uluslararası uzmanı taşıyan bir uçak, balinaları beş saatlik bir uçuşla Valencia'ya getirdi. İspanya'ya varmalarının ardından balinalar, Oceanografic'e son bir kısa transferle ulaştırıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa