5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanun neleri kapsıyor?

Atatürk aleyhine işlenen suçları düzenleyen 5816 sayılı kanun, 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilip, 31 Temmuz 1951 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
24 Haziran 2024 17:14
GÜNCELLEME
24 Haziran 2024 17:24
5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanun neleri kapsıyor?
EK
Ersin Küçükbarak

5816 sayılı "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun", halk arasında Atatürk'ü Koruma Kanunu olarak bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek suçları konu alır.   

5816 Sayılı Kanunun İçeriği

Atatürk'ün heykel ve büstlerine yönelik saldırıların artması üzerine Demokrat Parti iktidarı, 5816 sayılı kanunu çıkarmıştır. Bu kanun, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kişinin, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını hükme bağlar.

Atatürk'ü temsil eden büst, heykel ve anıtları veya Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kişi, bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılır. Bu suçları işlemeye teşvik eden kişiler de asli failler gibi cezalandırılır.   

5816 Sayılı Kanundaki cezai düzenlemeler

Kanuna göre, birinci maddede belirtilen suçlar, iki veya daha fazla kişi tarafından toplu olarak veya umumi ya da umuma açık yerlerde yahut basın aracılığıyla işlenirse verilecek ceza yarısı kadar daha artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen suçlar zor kullanılarak işlenirse veya bu şekilde işlenmesine teşebbüs edilirse, verilecek ceza bir kat artırılır. 5816 sayılı kanunda belirtilen suçlar nedeniyle Cumhuriyet savcılıkları tarafından re'sen takibat yapılır ve bu kanunun uygulanmasından Adalet Bakanı sorumludur.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa