Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örneklerini toplayan Çin'e ait keşif aracı dünyaya döndü

Çin'in Ay'ın karanlık yüzüne gönderdiği "Çang'ı 6" keşif aracın, topladığı kaya ve toprak örnekleriyle Dünya'ya döndü.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Haziran 2024 11:46
GÜNCELLEME
25 Haziran 2024 12:24
Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örneklerini toplayan Çin'e ait keşif aracı dünyaya döndü
AA
Kaynak AA

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), bu sabah saatlerinde Çang'ı 6 görevinin başarıyla tamamlandığını ve örnekleri taşıyan dönüş mekiğinin Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki belirlenen alana indiğini duyurdu.

Örnekler Pekin'e gönderildi

Örneklerin mühürlendiği konteyner, analiz için Pekin'e gönderildi. Konteyner açıldıktan sonra bilim insanları, örnekleri tasnif ve analiz çalışmalarına başlayacak.

Ay'ın karanlık yüzünden ilk kez örnek toplandı

Çang'ı 6, Ay'ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplayan ilk keşif aracı olarak tarihe geçti. Çin, bu başarıyla Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplama görevini gerçekleştiren ilk ülke oldu.

Görevin başlangıcı ve süreci

Çang'ı 6, uydu, sonda, iniş ve yükseltme araçları ile dönüş mekiğinden oluşan bir keşif aracı olarak tasarlandı. 3 Mayıs'ta Çin'in Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Merkezi'nden fırlatılan araç, 2 Haziran'da Ay'ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı'ndaki Apollo Çanağı'na yumuşak iniş yaptı. Toprak ve kaya örnekleri toplama işlemleri 4 Haziran'da tamamlandı.

Ay'ın karanlık yüzü

Ay, Dünya etrafındaki dönüşü ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğu için hep aynı yüzü Dünya'ya dönüktür. Bu nedenle, Ay'ın Dünya'dan görünmeyen yüzüne "karanlık yüz" denir. Ancak bu bölge ışık görmediği için değil bilinmediği için "karanlık yüz" ifadesi kullanılır. İlk olarak Sovyetler Birliği'ne ait "Luna" isimli uydu 1959'da Ay'ın karanlık yüzünü fotoğraflamayı başardı. 1968'de ABD'nin "Apollo 8" göreviyle astronotlar Ay'ın karanlık yüzünü gören ilk insanlar oldu.

Çin'in ay keşifleri

Çin mitolojisindeki Ay tanrıçası "Çang'ı"nın adını taşıyan keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine gönderilen "Çang'ı 1" ve "Çang'ı 2" uydularıyla başladı. Yüzeye yumuşak iniş için hazırlık amacı taşıyan bu görevleri "Çang'ı 3" takip etti. "Çang'ı 4" görevinde "Yütu-2" gezgin keşif aracı Ocak 2019'da Ay'ın karanlık yüzüne indirildi. "Çang'ı 5" görevi kapsamında Ay yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplandı ve Aralık 2020'de Dünya'ya getirildi.

Çin'in Ay'daki gelecek planları

Çin, 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak üzere "Çang'ı 7" ve 2027'de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak amacıyla "Çang'ı 8" görevlerini planlıyor. 2030'dan itibaren Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi ve Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa