Araçlarda o dönem uzatıldı

İkinci el araç satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre şartı ile ikinci el araçların ilan kısıtlaması uygulamalarının süresi uzatıldı.
Onur Çetinkaya
|
27 Haziran 2024, Perşembe - 09:21
Araçlarda o dönem uzatıldı

Ticareti Hakkında Yönetmeliğine göre 2022 yılının ağustos ayında yapılan düzenlemeye göre otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışına ilişkin 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı 15 Eylül 2022'de başladı.

Düzenleme sonrası Türkiye Noterler Birliği tarafından tüm ayrıntılarıyla Ticaret Bakanlığına iletilen ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları günlük olarak takip edilmeye başlandı.

Bilgi sistemi üzerinden günlük olarak 6 ay ve 6 bin kilometrenin altında yapılan satışlar, sorgulama ekranları aracılığıyla takip ve kontrol edildi.

Fahiş fiyat ve stokçuluğun önüne geçmek için bir takım önlemler alınırken  15 Eylül sonrasında Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla 81 ilde oto galericiler, araç kiralama firmaları ve yetkili bayilerde iş yeri denetimleri yapılarak 6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki taşıtlara yönelik pazarlama ve satış faaliyetleri incelemelerde bulundu.

Süre uzatıldı 

Otomotiv sektöründe "6 ay-6 bin kilometre" ve "ilan kısıtlaması" uygulaması Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldı.

Bu kapsamda, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilmişti. Aynı şekilde, "ilan kısıtlaması" ile güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanmasının da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağı belirlenmişti.

90 milyon ceza uygulandı

Diğer yandan  Ticaret Bakanlığı tarafından denetimler kapsamında, otomobil yetkili bayi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığı açıklandı. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2144931/araclarda-o-donem-uzatildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.