Can Kıraç kimdir?

İş insanı, yönetici ve mühendis, Koç Holding'in kuruluşunda ve büyümesinde rol almış, ve otomotiv grubunun başkanlığını yürütmüş olan Can Kıraç kimdir? Can Kıraç neden öldü?
Suat Mutlu
|
27 Haziran 2024, Perşembe - 10:01
Can Kıraç kimdir?

Can Kıraç, 22 Mayıs 1927, Ankara doğumlu Türk iş insanı, yönetici ve mühendistir. Koç Holding'in kuruluşunda ve büyümesinde önemli rol oynamış, otomotiv grubunun başkanlığını yürütmüştür.

Erken Yaşamı ve Eğitim

Can Kıraç, 22 Mayıs 1927 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası Ali Numan Kıraç, Türkiye'nin ilk ziraat mühendislerinden biriydi. Mustafa Kemal Atatürk, ona "Can" adını verdi. İlköğretimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi'nde lise eğitimini aldı. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu ve üniversite yıllarında Türkiye Milli Talebeler Federasyonu'nun başkanlığını yaptı.

İş Hayatı

Can Kıraç, iş hayatına 1950 yılında Ankara'da Vehbi Koç'un kurduğu Koç Ticaret'in otomobilcilik şubesinde başladı. 1957'de Egemak şirketinde genel müdür yardımcısı olarak çalıştı ve bir yıl sonra genel müdür oldu. 1963 yılında Koç Holding'in kurucu ortaklarından biri olarak yer aldı ve 1968'de İstanbul'a dönerek Otomotiv Grubu'nda çalışmaya başladı. 1982'de Otomotiv Grubu'nun başına geçti ve 1987'de holdingin idari komitesinin başkanı oldu.

Katkıları ve Başarıları

Can Kıraç, Koç Üniversitesi'nin kuruluşunda aktif rol aldı ve Üniversite İcra Komitesi ile Mütevelli Heyeti'nde görev yaptı. 1991'de 41 yılını doldurarak emekli oldu. 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından onursal üyelik, 2013 yılında ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Ayrıca, çeşitli Rotary kulüplerinde ve ticaret odalarında aktif olarak yer aldı.

Özel Hayatı

Can Kıraç, 1954 yılında İnci Atav Kıraç ile evlendi ve bu evlilikten Aslı ve Ali Numan adında iki çocuğu oldu. Eşi İnci Kıraç, 2019 yılında Alzheimer hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Oğlu Ali Numan Kıraç, Kırsan Turizm ve Sun Rent a Car şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Kızı Aslı Kıraç ise Kaynak Sigorta ve Mercan Sigorta şirketlerinde yönetim kurulu başkanıdır.

Vefatı

Can Kıraç, 26 Haziran 2024'te tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesinde 97 yaşında hayatını kaybetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2144934/can-kirac-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.