Bernar Nahum kimdir?

İş insanı ve sanayici olan Bernar Nahum kimdir?
Suat Mutlu
|
27 Haziran 2024, Perşembe - 10:51
Bernar Nahum kimdir?

Bernar Nahum, 1911, İstanbul doğumlu Türk iş insanıdır. Nahum, Türkiye'de otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin gelişiminde önemli rol oynamış, Koç Holding'in otomotiv bölümünde büyük başarılara imza atmış bir isimdir.

Erken Yaşamı ve Eğitim: Bernar Nahum, 1911 yılında İstanbul'da Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Musevi Lisesi'nde eğitimini 11. sınıfta bırakmasının ardından, 1928'de Burla Biraderler tarafından kurulan Ottaş Otomobil Ticaret T.A.Ş şirketinde muhasebe asistanı olarak iş hayatına atıldı.

İş Hayatı: Muhasebecilikten sonra yedek parçacılık sektörüne geçiş yapan Nahum, zamanla ziraat makineleri ve kamyonet-traktör satışlarıyla ilgilenmeye başladı. 1944 yılında Ankara'da Vehbi Koç'un şirketi Koç Ticaret A.Ş.'de çalışmaya başladı. Koç Holding'de özellikle otomotiv bölümünde büyük çaba sarf eden Nahum, Otosan'ın kuruluşunda ve Türkiye'nin ilk seri üretim otomobili Anadol'un tasarım ve üretim süreçlerinde önemli rol oynadı.

1966-1984 yılları arasında Anadol'un üretiminden sorumlu olan Nahum, aynı zamanda Otosan, TOFAŞ, Mako, Otoyol Pazarlama, Türk Traktör, Döktaş, Beldesan, Tekersan, Karsan, Otokar, Takosan, Treyler Sanayii ve Endiksan gibi şirketlerin kuruluşlarında da büyük rol oynadı. Koç Holding'de 44 yıl boyunca Otomotiv Grubu Başkanlığı, Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı gibi birçok görevde bulundu.

Beyaz Eşya Sektörü: Nahum, otomotiv sektörü dışında beyaz eşya sektöründe de önemli katkılar sağladı. Vehbi Koç ile beraber Beko'yu (Bernar ve Koç'un birleşimi) kurarak ortağı oldu.


Emekliliği ve Hayırseverlik: 1 Ocak 1987 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrılan Nahum, Ulus'ta ve Şanlıurfa'nın Tarlabaşı ve Ozanlar köylerinde adını taşıyan ilköğretim okulları yaptırdı. Ayrıca Musevi Lisesi'nin bugün Ulus'taki yerine taşınması için gerekli izinlerin alınmasında önemli rol oynadı.

Vefatı: Bernar Nahum, 29 Mart 1995 tarihinde 84 yaşında vefat etti. Neve Şalom Sinagogu'nda yapılan cenaze töreninin ardından Arnavutköy'deki Sefarad Musevi Cemaati Mezarlığı'na defnedildi.

Özel Hayatı: Nahum, Raşel Nahum ile evliydi ve üç çocuğu vardı: Jan Nahum, Michelle Tazartes ve Klod Nahum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2144942/bernar-nahum-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.