SGK uzmanından emekliye kötü haber

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı netleşecek. Ancak SGK Uzmanı Nergis Şimşek, hükümetin adım atmaması durumunda memurların enflasyonun altında bir zam alabileceği ve kök maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin zam alamayabileceği konusunda uyardı.
Ersin Küçükbarak
|
30 Haziran 2024, Pazar - 09:42
SGK uzmanından emekliye kötü haber

Temmuz ayında memur ve emeklilerin ne kadar zam alacağı merak konusu. TÜİK'in 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran enflasyon verileri, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin enflasyon farkını belirleyecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Nergis Şimşek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yüzde 27 artış bekleniyor

 Şimşek, temmuz ayında Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşlarının yüzde 27 oranında artmasını beklediğini ifade etti. 

Şimşek, "Ocak ayında yüzde 6,7, şubatta yüzde 4,53, martta yüzde 3,16, nisanda yüzde 3,18 ve mayısta yüzde 3,37 olmak üzere, ilk 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Haziran ayı enflasyonu da yüzde 3 civarında olursa, 2024 Ocak-Haziran dönemi enflasyon farkı yüzde 27 civarında olacak." dedi.

Memur ve memur emeklisine yüzde 22 zam

Toplu sözleşme farkının memurlara yansımasıyla ilgili Şimşek, "7. Dönem toplu sözleşmede memurlara 2024 yılının ilk 6 ayında yüzde 15 zam verilmişti. Dolayısıyla, gerçekleşen yüzde 27 enflasyondan bu yüzde 15 çıkarıldığında, memurlar için yüzde 12 enflasyon farkı hesaplanıyor. 2024 Temmuz döneminde memurlara yüzde 10 zam verilmesi kararlaştırıldı. Böylece, memurlara toplamda yüzde 22 zam yapılması öngörülüyor." ifadelerini kullandı.

Şimşek, hükümetin refah payı veya seyyanen zam gibi adımlar atmaması durumunda memurların altı aylık enflasyonun altında bir zam alacağını belirtti.

"Bazı emeklilerin hiç zam alamama ihtimali var"

Emekliler için de benzer bir tablo çizen Şimşek, "Bağ-Kur ve SSK emeklilerine yüzde 27 oranında bir artış bekleniyor. Bu artış, emeklilerin prim ödeme gün sayısına ve prim esas kazancına göre hesaplanan gerçek maaşlarına uygulanacak. Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin lira. Ancak, kök maaşı 7 bin lira olan bir emekli yüzde 27 zamla 8 bin 890 lira alacak ve 10 bin lira alt sınırı uygulandığı için bu kişi yine 10 bin lira alacak. Yani, birçok emekli gerçek maaşlarının üzerine ek zam alamayacak." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145361/sgk-uzmanindan-emekliye-kotu-haber
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.