MİT Başkanı Kalın, Hamas lideri Haniye ile görüştü

Türkiye, Gazze’de ateşkes için diplomasi trafiğine devam ederken Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye telefonda görüştü.
Ersin Küçükbarak
|
30 Haziran 2024, Pazar - 11:31
 MİT Başkanı Kalın, Hamas lideri Haniye ile görüştü


Türkiye, Gazze'de ateşkesin sağlanmasına katkı sağlamak amacıyla diplomasi trafiğine devam ediyor.

Son olarak MİT Başkanı Kalın ile Hamas lideri Haniye telefonda görüştü.

Ateşkes görüşmelerinde gelinen son aşamayı ele alan ikili, kalıcı ateşkesin sağlanması, rehine takası ve insani yardımların ulaştırılması için atılacak adımları da değerlendirdi.

"Türkiye Filistin halkının yanında olmaya devam edecek"

İbrahim Kalın, İsrail saldırısında şehit olan ablası ve Filistin halkı için Haniye’ye başsağlığı diledi.

 Kalın, Türkiye'nin Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.

Hamas'tan ateşkes açıklaması

Öte yandan, Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, ateşkes müzakerelerinde yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

Hamdan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında,  ABD yönetiminin Hamas'a, İsrail'in önerisini hiç bir düzenleme olmaksızın kabul ettirmek için baskı yaptığını belirtti.

Hamas olarak, kalıcı ateşkes, askerlerin Gazze'den çekilmesi ve gerçek bir esir takasını içeren her türlü öneriye olumlu yaklaşmaya hazır olduklarının altını çizen  Hamdan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun,  anlaşmaya varmamak için direttiğini ve Hamas'ın taleplerini kabul etmeye yanaşmadığını dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını tekrarlayan Hamdan, ancak ABD'nin, ateşkese varılmamasının sorumluluğunu Hamas'a yüklemeye çalışan tavrını üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı.

"İsrail topyekun Filistin halkını cezalandırıyor"

Hamdan, İsrail'in yardım girişlerini engellemesi nedeniyle Gazze'de temel ihtiyaç maddelerine erişimin olmadığına ve halkın açlıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

 “Aç bırakma siyaseti İsrail'in sivillere karşı kullandığı en vahşi savaş yöntemlerinden biri ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca da savaş suçu sayılıyor” diyen Hamdan, İsrail’in yardım girişlerine engel olarak  topyekun Filistin halkını cezalandırdığını ifade etti.

ABD'te eleştiri

Hamdan, ABD yönetiminin Gazze sahiline inşa ettiği yüzer iskeleyi ise  Filistin halkının kanının dökülmesi, aç bırakılması ve ablukaya alınmasına ortak olan ABD'nin kendi imajını kurtarmak için kullandığı siyasi bir propaganda olarak niteledi.

Yüzer iskelenin, gıda sorununu çözmediğini anlatan Hamdan, tam aksine iskelenin varlığında kıtlık seviyesinin daha da yükseldiğini söyledi.

Hamdan, uluslararası toplumun sınır kapılarının açılması için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145368/mit-baskani-kalin-hamas-lideri-haniye-ile-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.