Türkiye’nin kaç havalimanı var?

"Türkiye'nin kaç havalimanı var, AK Parti döneminde kaç havalimanı yapıldı?" sorularına yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “2002 yılından bu tarafa aktif havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkardık” dedi.
DHA
|
03 Temmuz 2024, Çarşamba - 12:38
Türkiye’nin kaç havalimanı var?

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin 34’üncü Yıllık Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı, İstanbul’da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada iç hat yolcu taşımacılığının rekabete açılmasının havacılık sektörü açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısının 26’dan 57’ye çıkarıldığını vurguladı.

HAVA YOLU TAŞIMACILIĞININ BÜYÜMESİ

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık sektöründeki hızlı büyümesine dikkat çekerek, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken bu sayının 131 ülkede 346 noktaya ulaştığını söyledi. 2023 yılında Türkiye semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçağın geçtiğini belirten Uraloğlu, bu yıl bu istatistiklerin daha da artacağını öngördüklerini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK KONUMU

Konferansın İstanbul’da gerçekleşmesinin önemine değinen Uraloğlu, Türkiye’nin hem coğrafi hem de kültürel olarak kıtaların ve medeniyetlerin kesişme noktasında yer aldığını belirtti. Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu ve Kafkas ülkeleri ile Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının tam ortasında bulunduğunu vurguladı.

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞININ ÖNEMİ

Havayolu ulaşımının hız, güvenlik ve konfor açısından vazgeçilmez olduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu söyledi. Uraloğlu, “Havayolu taşımacılığı, ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yoludur” dedi.

TÜRKİYE'NİN HAVACILIKTAKİ BAŞARISI

Bakan Uraloğlu, 2002’den bu yana yürütülen hava ulaşım politikaları sayesinde Türkiye’nin dünya genelinde en hızlı gelişen ülkelerden biri olduğunu belirtti. 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısının 57’ye çıktığını ve dış hatlarda 60 olan uçuş noktasının 346’ya ulaştığını ifade etti.

HAVAYOLU BAĞLANTISALLIĞI VE HAVA TRAFİĞİ

Eurocontrol’ün raporlarına göre Türkiye’nin, 17-23 Haziran tarihleri arasında günlük ortalama 3 bin 894 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip 6’ncı ülke olduğunu belirten Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın ise günlük ortalama bin 520 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduğunu söyledi.

İSTANBUL HAVALİMANI'NIN BAŞARILARI

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın 30 Haziran Pazar günü 268 bin 275 yolcu ile tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaştığını belirtti. İstanbul Havalimanı’nın, dünya genelinde 7’nci sırada yer aldığını ve Antalya Havalimanı’nın ise 8’inci sırada bulunduğunu ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEŞİL ENERJİ

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, havalimanının sürdürülebilir çözümler ve yeşil enerjiye yönelik önemli adımlar attığını belirtti. Eskişehir GES Projesi’ne 212 milyon Euro’luk yatırım yapılarak, dünyanın tamamen yenilenebilir kaynaklarla çalışan ilk havalimanı olmayı hedeflediklerini söyledi.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER

ACI Europe Genel Müdürü Olivier Jankovec, havacılık sektöründe yapısal değişiklikler olduğunu ve sürdürülebilirlik hedeflerinin önem kazandığını belirtti. THY’nin küresel ölçekteki başarısına dikkat çeken Jankovec, bölgesel hava yolculuğunun devrim yaşadığını ve Avrupa’da artan rekabet baskısını vurguladı.

GENEL KURUL TOPLANTISI

Açılış konuşmalarının ardından genel kurul toplantısı, sektördeki gelişmelerin ve zorlukların ele alındığı panellerle devam etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145853/turkiyenin-kac-havalimani-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.