İBB’den kentsel dönüşümden yararlanacaklara yüzde 40 ile yüzde 65 arasında mali destek

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, kentsel dönüşüm projelerine verilecek maddi desteklerin ayrıntılarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), riskli yapılarını KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
06 Temmuz 2024 14:55
GÜNCELLEME
06 Temmuz 2024 14:55
İBB’den kentsel dönüşümden yararlanacaklara yüzde 40 ile yüzde 65 arasında mali destek
EK
Ersin Küçükbarak

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı, İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarının detaylarını kamuoyuna duyurdu. 

Buna göre, riskli yapılarını KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin %40 ile %65'i oranında destek sağlanacak. 

Dar gelirliye daha yüksek destek

İBB İştirak Şirketi KİPTAŞ ile yapılacak ön sözleşmelerle hak sahipleri, İBB'nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olacak. Bu destekten özellikle dar gelirli vatandaşlar daha yüksek oranlarda faydalanabilecek. 

Çok riskli binalara kira yardımı da var

Ayrıca, İBB Meclisine sunulacak bir diğer teklifle, İBB'nin hızlı tarama testine başvuran ve çok riskli bina grubuna dahil olan yaklaşık 6 bin 920 yapı için acil eyleme geçilecek ve ilave kira yardımı yapılacak.

"İhtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir kampanya"

Gürkan Akgün, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı’nın hazırladığı ve İBB Meclisine sundukları teklifin hayata geçmesiyle birlikte gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir kampanyayı başlatmış olacaklarının altını çizdi.

Akgün, “Ekonomik kriz koşullarında, yapım maliyetlerinin çok yükseldiği bu dönemde İBB olarak vatandaşımızın yanında olacak ve kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandıracağız," dedi.

Akgün, riskli yapıların dönüşümünün İstanbul için hayati önem taşıdığını vurgularken, "Hızlı tarama testinin yaygınlaşması için 39 ilçe belediyesiyle İBB arasında protokol yapılmasının da proje teklifi içeriğinde yer aldığını" belirtti.

İBB’nin KİPTAŞ aracılığıyla hayata geçireceği proje, yeniden yapım maliyetlerine destek sağlanmasını, yüksek riskli olduğu tespit edilen yapılara kira yardımı yapılmasını, Bayrampaşa’da geçici kiralık konut bölgesinin oluşturulmasını ve ilçe belediyeleriyle hızlı tarama ile bina incelenmesinde ortak hizmet protokolü yapılmasını içeriyor.

Kentsel Dönüşümde mali destek şartları neler?

Yeniden yapım maliyetleri hak sahipleri tarafından ödenecek ancak İBB ciddi destek sağlanacak. Bu mali destekten yararlanacak yapıların, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi, İstanbul Yenileniyor kapsamında uzlaşmaya varılmış olması ve hak sahiplerinin kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerinde başka bir taşınmazın bulunmaması gerekiyor. İstanbul il sınırları dışında herhangi bir bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanların ise %50 ve daha az hisse sahibi olması gerekiyor. Tarımsal vasıflı mülkiyetler, bu destekleme sürecinde taşınmaz sahipliği olarak değerlendirilmeyecek.

Projeler, İstanbul Yenileniyor Platformu tarafından hazırlanacak. Fizibilitede, belirlenen daire kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanan toplam borçlanma bedelinin 80 m²’ye kadar olan kısmı için mali destek verilecek.

Her bir hak sahibine bir defaya mahsus olmak üzere, bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için destekten faydalanma imkanı sağlanacak. Hak sahibinin mali destekten faydalanması halinde, hissesi, 5 yıl süre ile KİPTAŞ uhdesinde kalacak.

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emeklilere, en yüksek destek oranından faydalanma hakkı tanınacak. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara %60, bu kişiler emekliyse %65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara %40, aynı durumdaki emeklilere %45 oranında destek sağlanacak. İlk etapta İstanbul Yenileniyor’a başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için verilmesi planlanan destek miktarı yaklaşık 5 milyar TL olacak.

Mali destek süreci 7 aşamalı olarak gerçekleşecek

  1. KİPTAŞ’ın ön sözleşme yapması
  2. Başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesi
  3. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespiti
  4. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından mülkiyet tespitleri
  5. Mali destekten faydalanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi
  6. KİPTAŞ’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü’ne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirmesi
  7. İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce ödeme emirlerinin düzenlenmesi     

Kira yardımından kaç kişi yararlanacak?

Yüksek risk grubuna dahil oldukları tespit edilen binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak amacıyla; bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek sağlanacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa