Türkiye semalarında dün gece görülen ışık hüzmesinin ne olduğu ortaya çıktı

Dün gece saatlerinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gözlemlenen ışık hüzmesi, birçok kişinin merakını uyandırdı. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Ankara'dan da görülen bu ışık hüzmesi, vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla kaydedildi

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
06 Temmuz 2024 17:08
GÜNCELLEME
06 Temmuz 2024 17:08
Türkiye semalarında dün gece görülen ışık hüzmesinin ne olduğu ortaya çıktı
EK
Ersin Küçükbarak

Dün gece 22.30 civarında, İstanbul ve çevresindeki illerde görülen ışık hüzmesi, vatandaşların dikkatini çekti. Sosyal medyada 'meteor' ve 'göktaşı' olarak paylaşılan bu olay, özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçerken kaydedildi. Türkiye’nin kuzeyinden başlayıp güneye doğru ilerleyen yeşil ışık hüzmesi, kısa süre sonra gözden kayboldu. Bu cismin hızının yavaş oluşu, çok parçalı yapısı ve yaydığı ışık renginden dolayı meteor olamayabileceğini ifade eden Ersin Kaygısız, "Bu bir uydu enkazı olabilir. En geniş haliyle uzay çöpü diyoruz," şeklinde konuştu. Türkiye Uzay Ajansı ise ışık süzmesinin bir meteor olduğunu belirtti.

"Bu Bir Uydu Enkazı Olabilir"

Meteoritlerin atmosfere girdikten sonra oluşturduğu görsel şölenin normal olduğunu belirten Uzman Astronom Ersin Kaygısız, "Bu meteoriten daha büyük bir parça olabilir, çünkü videolarda birden fazla parça görülüyor. Büyük parça önde, arkada 2-3 parça daha var. Büyük parça daha fazla ışıma yapıyor. Atmosfere giriş açısı önemli; dik açıyla girerse daha kısa sürede yere ulaşabilir, daha hızlı yanabilir. Dün akşam gördüğümüz gibi çok yatay bir açıda geçiyor, bu yüzden uzun süre devam ediyor. Dolayısıyla bu bir uydu enkazı olabilir," dedi.

"En Geniş Haliyle Uzay Çöpü Diyoruz"

Kaygısız, kesin bir değerlendirme yapabilmek için bir yere düşmüş olması ve örneklerin laboratuvarda incelenmesi gerektiğini vurguladı. "İçerdiği minerallere göre yaydığı ışık değişebilir. Bu yüzden ışık renginin bizim için belirleyici olduğunu düşünmüyorum," diyen Kaygısız, "Yakın zamanda bir Rus uydusunun parçalandığı söylenmişti. Bu bir uydu enkazı olabilir. Umarım meteorittir ve kimseye zarar vermeyecek bir yere düşmüştür. Meteoriti incelemek güneş sisteminin başlangıç koşullarını anlamamıza yardımcı olur," şeklinde konuştu.

"Türkiye’ye Ait 29 Meteorit Var"

Şu ana kadar meteorun düşmesiyle ilgili herhangi bir haber gelmediğini belirten Kaygısız, "Bir yerden düşme haberi gelirse üniversitemizde gerekli incelemeleri yaparız. Gözlemlenen cisim oldukça yavaş ilerliyor. Bu tür olayların gözlemlenmesi nadir değildir, yere ulaşması ise biraz nadirdir. İstanbul, Bursa ve Ankara gibi farklı illerde gözlemlendiği söyleniyor. Şu ana kadar resmi kayıtlarda Türkiye’ye ait 29 meteorit bulunuyor," dedi.

Türkiye Uzay Ajansı ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, görülen ışık süzmesinin bir meteor olduğunu doğruladı.

Ajans sosyal medya paylaşımında, dün gökyüzünde görülen meteorun heyecana neden olduğuna işaret edildi.

Görüntülenen nesnenin renkli olmasına da  açıklık getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa