Üç ülkeden konfederasyon olma kararı!

Nijer, Mali ve Burkina Faso, “konfederasyon olma” kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda üç ülkenin devlet başkanları ilk imzayı attı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
07 Temmuz 2024 07:50
GÜNCELLEME
07 Temmuz 2024 07:50
Üç ülkeden konfederasyon olma kararı!
MP
Mevlüt Peker Editör

Nijer, Mali ve Burkina Faso, konfederasyon kurmalarına olanak tanıyan ortak bildiriyi imzaladı. Bu üç ülke, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılarak Sahel Devletleri İttifakını (AES) kurmuştu. İlk zirvelerini Nijer'in başkenti Niamey'de gerçekleştiren ülkeler, önemli bir adım attı.

LİDERLER BİR ARAYA GELDİ

Zirvede, Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahmane Tchiani ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore bir araya geldi. Görüşmeler sonucunda, üç ülkeden oluşan "Sahel Devletleri Konfederasyonu"nu kurmayı öngören ortak bildiri imzalandı. Mali Cumhurbaşkanı Goita, 1 yıllığına AES'nin dönem başkanı seçildi.

ECOWAS'A DÖNÜŞ YOK

Zirvede, ECOWAS'a dönüşün mümkün olmadığına da vurgu yapıldı. Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore, X hesabından yaptığı paylaşımda, AES'nin Nijer, Mali ve Burkina Faso halklarının refahı için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Traore, Sahel Devletleri Konfederasyonu sayesinde bağımsızlıklarını pekiştireceklerini ifade etti.

72 MİLYONLUK NÜFUS

Toplam nüfusu 72 milyonu bulan bu üç ülkenin, AES kapsamında başta güvenlik olmak üzere birçok alanda işbirliği yapması bekleniyor. Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te AES'i kurmuş ve 28 Ocak'ta yayımladıkları ortak bildiride ECOWAS'tan çekileceklerini duyurmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa