Finidi George kimdir?

Nijeryalı profesyonel futbol koçu ve en son Nijerya milli futbol takımının baş antrenörü olan eski bir oyuncu Finidi George kimdir?

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
07 Temmuz 2024 13:27
GÜNCELLEME
07 Temmuz 2024 13:27
Finidi George kimdir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

George Finidi, 15 Nisan 1971 doğumlu profesyonel futbol kariyerine sağ kanat oyuncusu olarak başlayan ve sonrasında teknik direktörlük kariyerine adım atan Nijeryalı bir futbol efsanesidir. En son Nijerya milli futbol takımının baş antrenörü olarak görev yapmıştır.

Futbolculuk Kariyeri

Ajax Port Harcourt doğumlu olan Finidi, kariyerine Nijerya'da üç farklı kulüpte başladı. 1993 yılında Nwankwo Kanu ile birlikte AFC Ajax'a katıldı. Amsterdam ekibine katılır katılmaz büyük bir etki yarattı ve 27 maçta 4 gol atarak Eredivisie şampiyonluğunu kazanmalarına yardımcı oldu. Ajax ile arka arkaya iki sezon daha şampiyonluk yaşadı ve 1994-95 sezonunda A.C. Milan'a karşı UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

Real Betis 10 Temmuz 1996'da Finidi, 1,024 milyon peseta (6 milyon euro) karşılığında İspanya'nın Real Betis takımına transfer oldu. Betis'te geçirdiği yıllarda neredeyse her sezon üç haneli gol katkısında bulundu ve ilk yılında takımını La Liga'da dördüncü sıraya taşıdı. Copa del Rey finalinde FC Barcelona'ya karşı kaybettikleri maçta da gol attı. Finidi, Betis'te "oyuncu gölge" lakabını aldı.

Mallorca ve Ipswich Town 2000 yılında Betis'in La Liga'dan düşmesinin ardından bir yıl daha İspanya'da RCD Mallorca ile devam etti ve ardından Premier League takımı Ipswich Town'a transfer oldu. Ipswich Town'da geçirdiği dönemde beklentilerin altında kalsa da Derby County'ye karşı oynanan maçta iki gol attı. Haziran 2003'te serbest bırakıldı.

Kasım 2003'te eski kulübü Mallorca ile deneme sürecine giren Finidi, sezon sonunda futbolculuk kariyerine son verdi. 2010 yılında Real Betis'in uluslararası futbol direktörü olarak geri döndü.

Uluslararası Kariyer

Finidi, Nijerya milli takımında ilk maçını 1991 yılında Burkina Faso'ya karşı Afrika Uluslar Kupası elemesinde oynadı. Rashidi Yekini'ye üç asist yaparak ve bir gol atarak takımını 7-1'lik galibiyete taşıdı. 1994 yılında Tunus'ta düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nı kazandı ve iki kez üçüncü, bir kez de ikinci oldu.

Finidi, Nijerya'yı 1994 ve 1998 FIFA Dünya Kupası'nda temsil etti. 1994 yılında Yunanistan'a karşı bir gol atarak dikkat çekti. 1998 turnuvasında ise tüm maçlarda forma giydi ve turnuva öncesinde uluslararası futboldan emekli olacağını duyurdu. Toplamda 62 milli maça çıktı.

Teknik Direktörlük Kariyeri

Eylül 2021'de Enyimba F.C.'nin baş antrenörü olarak atandı. 11 Haziran 2023'te Nijerya Premier Ligi'ni kazanarak teknik direktör olarak ilk şampiyonluğunu elde etti. Nisan 2024'te Nijerya milli futbol takımının baş antrenörü olarak göreve başladı. Bu atama öncesinde, Jose Peseiro'nun yardımcısı ve Gana'yı 2-1 yenerek 18 yıllık yenilmezliği sonlandıran Super Eagles'ın geçici antrenörüydü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa