Ehliyet sisteminde büyük değişiklik! Yeni düzenlemeler geliyor

Ehliyet sınavı ve sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, yeni yönetmelik ile eğitim standartlarının yükseltileceğini ve trafik güvenliğinin artırılacağını belirtti.

AK
Afife Kaya
YAYINLAMA
07 Temmuz 2024 18:28
GÜNCELLEME
07 Temmuz 2024 18:28
Ehliyet sisteminde büyük değişiklik! Yeni düzenlemeler geliyor
AK
Afife Kaya

Ehliyet sınavı ve sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, yeni düzenleme hakkında bilgi verdi. Ehliyet almada birçok yenilik bekleniyor.

Yeni Düzenleme Yolda

Başkan Murat Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, trafik kazalarının azaltılması için Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumlulukları olduğunu belirterek, "Eğitim konusu çok önemli. İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesi için yönetmelik değişikliği hazırlığı yapıldı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik ve bizim görüşlerimizi aldılar" ifadelerini kullandı.

Sürücü Eğitiminde Avrupa Standartları

Hazırlanan yönetmelik taslağının bitme aşamasına geldiğini belirten Tekin, "Yönetmelik imzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekecek. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir" dedi. Tekin, Türkiye'deki sürücü adaylarının eğitimine değinerek, "Artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'yla daha da yukarıya çıkarılıyor" şeklinde konuştu.

Direksiyon Sınavlarında Yeni Düzenlemeler

Direksiyon sınav sürelerinin uzatılması, kimlik yenileme şartı ve yeni güzergahlar gibi değişikliklerin planlandığını belirten Tekin, sınavların daha güvenli hale getirileceğini söyledi. Ayrıca, iki araç arasına park etme konusunda kursiyerlere iki deneme hakkı verilmesi gibi esneklikler de getirilecek.

Motosiklet ve Otomobil Eğitiminde Yenilikler

Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesi planlanıyor. Motosikletler için 6-6,5 metre, otomobiller için ise 8 metrelik alanda iki manevrayla 'U dönüşü' yapma zorunluluğu getirilecek.

Eğitmenler İçin Yeni Eğitim Programı

Eğitim veren usta öğreticilerin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulması yönetmelikte yer alacak. Bu değişiklikle birlikte, sınav yapıcıların da bu eğitimi almaları gerekecek ve her 10 yılda bir eğitimlerini yenilemeleri zorunlu olacak.

Engelliler İçin Düzenlemeler

Engelli kursiyerlerin kendi araçlarıyla eğitim ve sınav yapabilme imkanı sağlanacak. Engelli bireylerin daha rahat edebilecekleri araçlarla eğitim almaları ve sınav yapmaları için alternatifler sunulacak.

Elektrikli Araçlarla İlgili Düzenlemeler

Elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, sürücü kurslarında da bu araçlarla eğitim verilmesi için düzenlemeler yapılacak. Sınav araçlarının batarya ömrü ve seviyesi gibi elektrikli araçlara özgü konuların da sınav sorularında yer alması planlanıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa