Fransa’da sandıkta kazanan Melenchon’dan “Filistin’i tanıma” sözü

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aldığı erken seçim kararı sonrasında gerçekleştirilen genel seçimlerin ikinci turunda, sandıktan birinci çıkan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını ifade etti. Melenchon, Filistin’i tanıma sözünü de tekrarladı.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
08 Temmuz 2024 05:28
GÜNCELLEME
08 Temmuz 2024 13:05
Fransa’da sandıkta kazanan Melenchon’dan “Filistin’i tanıma” sözü
EK
Ersin Küçükbarak

LFI lideri Jean-Luc Melenchon, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir.” Dedi.

 Aşırı sağcı parti RN’nin, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta olduğuna işaret eden Melenchon, sonuçları  milyonlarca Fransız için büyük bir rahatlama olarak nitelendirdi.

Melenchon, Cumhurbaşkanı Macron’a  "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu" hatırlatarak bu göreve hazır olduklarının altını çizdi.  Melenchon, Macron’un boyun eğerek seçim yenilgisini kabullenmesi gerektiğini de ifade etti.

"Müzakere Başlatmayı Reddediyoruz"

Melenchon, "Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı'nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli." ifadelerini kullandı.

İktidar partisi Rönesans ile işbirliği kapısını kapatan Melenchon, 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettiklerini hatırlatarak koalisyon için müzakere başlatmayı reddettiklerini açıkladı.

İsrail politikasında köklü değişim

Seçim kampanyasında asgari ücreti 1600 euroya yükseltmeyi vadeden Merlenchon, emeklilik yaşını da tekrar 60’a indireceklerini söylemişti.

Melenchon, Filistin’i tanıyacaklarına dair söz verirken  Gazze Şeridi’nde ve işgal ettiği Batı şeria’da uluslar arası hukuka davranmadığı takdirde yaptırım uygulayacaklarını dile getirmişti.

Melenchon, sandıktan zaferle çıktıktan sonra, Yeni Halk  Cephesinden bir başbakan olacağına işaret etti.

Pek çok konuda kararnamelerle ilerleyeceklerini belirten melenchon, “Mesela Filistin Devletini tanıyacağız” dedi.

"7 Temmuz Tarihe Geçecek"

Seçim sonuçlarına göre, Ulusal Mecliste en fazla sandalye elde eden solcu Yeni Halk Cephesi ittifakında yer alan Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelie, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Çevreci sosyal adalet ve halk kazandı." dedi. Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure ise, "Yeni Halk Cephesi, tarihimizdeki bu yeni sayfanın sorumluluğunu üstlenmelidir." ifadelerini kullanarak, "Yeni Halk Cephesi'nin ve onun merkezinde yer alan Sosyalist Parti'nin görevi, kolektif bir projeyi yeniden inşa etmektir." dedi ve kaybedenlerin yenilgilerini kabul etmeleri gerektiğini vurguladı.

Fransa Komünist Partisi lideri Fabien Roussel, X hesabından yaptığı açıklamada, "7 Temmuz’un tarihe geçeceğini" belirterek, Fransızların seçim öncesi senaryoları boşa çıkardığını söyledi ve "Halkımla gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı, Fransız Halkının Tercihine Saygı Gösterecek"

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, seçim sonuçlarını not alan Cumhurbaşkanı Macron’un, "Cumhuriyetçi geleneğe uygun olarak gerekli kararları almadan önce yeni Ulusal Meclisin yapılandırılmasını bekleyeceği" ifade edildi. Macron’un, "Fransız halkının tercihine saygı gösterileceğini" vurguladığı belirtildi.

İktidarın ortaklarından Ufuklar (Horizons) partisi lideri Edouard Philippe, erken seçim kararının büyük bir belirsizliğe yol açtığını ve net çoğunluğun sağlanmamış olmasının ülkenin güvenilirliğini tehlikeye attığını ifade ederek, "Bu bağlamda merkezi siyasi güçlerin kaçınamayacakları bir sorumlulukları olduğunu" söyledi. RN ve LFI'nin içinde bulunmayacağı bir anlaşma çağrısında bulunan Philippe, böyle bir anlaşmanın "kalıcı olmayacağını" ancak "ülkenin en iyi şekilde yönetilmesini sağlayacağını" belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa