Emlakçılardan durdurun çağrısı

Kira zamlarına yüzde 25 zam uygulaması 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Sınırın kalkmasıyla bu oranlar yüzde 20'nin üzerine çıktı. Fahiş fiyatların önüne geçmek için hükümet bir dizi önlemler aldı. Önümüzdeki dönemde daha fazla sorun olmamasını isteyen emlakçılar sınırın bir kez daha uygulanması gerektiğini söyledi. 2022 yılında başlayan uygulamanın 2 yıl daha sürmesi gerektiğini savundu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
08 Temmuz 2024 09:52
GÜNCELLEME
08 Temmuz 2024 12:22
Emlakçılardan durdurun çağrısı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

2022 yılında başlayan kira zamlarına yüzde 25 zam uygulaması kimi zaman ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdi.

Uygulama 2 yılın ardından 1 Temmuz itibarıyla kaldırıldı.

Kiralara yapılacak zamlar TEFE-TÜFE ortalamasına göre yapılacak, artış oranı on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek.

"Devam etmesi için sebep görmüyorum"

Kira sınırlamasının uzatılmasından yana olmadığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın devam etmesi için bir sebep görmediğini dile getirdi.

Şimşek, “Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine bu düzenleme yapılmıştı. Ben hükümetimiz adına, verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada, fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

"Sınırlamalara gerek kalmayacak"

Kirada yüzde 25 uygulamasıyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, olası bir uzatmanın Meclis'in takdirinde olduğunu söyledi. Enflasyonu düşürme hedefinde olduklarını vurgulayan Tunç, hedefler doğrultusunda sınırlamalara gerek kalmayacağını belirtti. 

Kira fiyatları katlandı 

Ev sahipleri kiralarda fahiş artışlar yapmaya başladı.

Fahiş fiyatların önüne geçmek için hükümet bir dizi önlemler alsa da emlakçılar önümüzdeki dönemde uygulamanın devam etmesini istiyor.

Dar gelirli vatandaşların sınır kalmasıyla zorlanacağını belirten emlakçılar kira fiyatlarında artışın yaz boyunca süreceğine vurgu yaptı, sınırın devam etmesi ve  artışın 2 yıl boyunca durdurulmasını önerdi. 

Arz ve talep dengesine dikkat çeken uzmanlar memur atamalarının yapıldığı eylül ve ekim aylarında fiyatlarında daha da katlanacağı görüşünde.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa