Gazze'de ölü sayısı açıklananın 5 katı

Dünyanın en eski hakemli tıp dergilerinden The Lancet, İsrail'in Gazze saldırılarında doğrudan ve dolaylı olarak 186 binden fazla insanın hayatını kaybetmiş olabileceğine ilişkin bir makale yayınladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
08 Temmuz 2024 14:24
GÜNCELLEME
08 Temmuz 2024 16:03
Gazze'de ölü sayısı açıklananın 5 katı
AA
Kaynak AA

Rasha Khatib, Martin McKee ve Salim Yusuf’un, "Gazze'de ölü sayımı: Zor ancak gerekli" başlıklı makalesi İngiltere'de yayımlanan The Lancet dergisinde yer aldı.

Makalede korkunç bir iddia dile getirildi. Gazze'de 19 Haziran itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 396 olarak açıklandığına işaret edilen makalede, bölgedeki yıkımın  Filistin Sağlık Bakanlığının veri toplamasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.

Makalede Bakanlığın, ölü sayısı ile kimliği belirlenen ölü sayılarını ayrı açıkladığı hatırlatıldı. Gazze'de hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 30'unun kimliğinin belirlenemediğini belirten makalenin yazarlarına göre Orta Doğu'daki hava saldırılarını izleyen ve arşivleyen sivil toplum kuruluşu Airwars, hava saldırılarının bazı kimliği belirlenebilir kurbanların isimlerinin bakanlık listelerinde yer almadığını ortaya çıkardı.

Makalede, Gazze'deki binaların yüzde 35'inin yıkıldığına yönelik veriler de hatırlatıldı. Bunun, hala enkaz altında 10 binden fazla cenaze olduğu anlamına geldiği ifade edildi.

Savaşın yol açtığı sağlık sorunlarına da işaret edilen makalede, savaşın bitmesinde sonra yıllar boyunca etkilerinin sürdüğü kaydedildi.

Gazze'de saldırıların neden olduğu dolaylı ölüm oranı 3 ila 15 kat daha yüksek

Makalede, sağlık kurumlarının yok edilmesi, su, gıda ve barınak imkanlarının yetersiz olması, güvenli yaşam alanları bulunmaması gibi nedenlerle dolaylı ölüm sayılarının yüksek olacağının altı çizildi.

Dolaylı ölümlerin, doğrudan ölümlere göre 3 ila 15 kat daha yüksek olduğunu aktaran yazarlar, bildirilen 37 bin 369 ölüme karşı dört dolaylı ölüm şeklinde ılımlı yaklaşımla tahminde bulunmanın mantıksız olmayacağını ifade ettiler. Bu hesaplamanın İsrail’in saldırıları sonucu 186 binden fazla ölüm anlamına geldiğini dile getirdiler.

Nüfusun yüzde 7,9'u ölmüş olabilir iddiası

Gazze'nin 2022 nüfus tahmininin 2 milyon 375 bin 259 olduğu hatırlatılan makalede, tahmini olarak tüm nüfusun yüzde 7,9'unun hayatını kaybettiği belirtildi.

Makalede, Şubatta yapılan değerlendirmeye göre, ateşkesin sağlanmayıp saldırıların aynı yoğunlukta devam etmesi halinde ölü sayısının, 6 Ağustos'ta 58 bin 260, salgın hastalıklar ve gerilimin yükselmesi de hesaba katıldığında 85 bin 750 olacağı tahmin edildi.

Gazze'deki gerçek ölüm sayısı neden önemli?

Bu nedenle Gazze'de acil ateşkese ihtiyaç olduğunu vurgulayan yazarlar, gerekli tıbbi yardımın, gıda, su ve temel ihtiyaçların dağıtımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Makalede, Gazze'de gerçek ölü sayısı ve yıkımı hesaplamanın, gelecekte hesap sorma, savaş sonrası iyileştirme, altyapının yenilenmesi ve insani yardımlar için önem taşıdığı görüşü de paylaşıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa