Küresel piyasalarda karışık seyir

Dün, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi için "daha fazla iyi veri" gerektiğini vurgulaması, küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine yol açtı. Powell’ın açıklamaları, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Temmuz 2024 09:19
GÜNCELLEME
10 Temmuz 2024 09:19
Küresel piyasalarda karışık seyir
AA
Kaynak AA

Powell, dün ABD Senatosu’nda Fed’in Para Politikası Raporu'nu sunarken, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven kazanılana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmayacağını belirtti. İlk çeyrek verilerinin bu güveni desteklemediğini ifade eden Powell, en son enflasyon verilerinin ise mütevazı bir ilerleme gösterdiğini ve daha fazla iyi verinin, enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair güveni artıracağını söyledi.

Powell, politika kararlarını toplantı bazında aldıklarını belirterek, politika kısıtlamalarını erken veya fazla gevşetmenin enflasyondaki ilerlemeyi durdurabileceğini ya da tersine çevirebileceğini vurguladı. Ayrıca, yüksek enflasyonun tek risk olmadığını belirten Powell, politika kısıtlamalarını geç veya az azaltmanın ekonomik aktiviteyi ve istihdamı gereksiz yere zayıflatabileceğini belirtti.

Analistler, Powell’ın açıklamalarının ardından piyasalarda karışık bir seyir izlendiğini belirterek, bugün Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı konuşmanın ve yarın açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu söyledi. Para piyasalarında Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 77'ye düşerken, Kasım ayında faiz indirimi olasılığı yüzde 79 olarak belirlendi. Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi olasılığı ise yüzde 96 olarak fiyatlanıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,30’a yükselirken, bugün yüzde 4,31 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi, dün yüzde 0,2 artışla 105,1 seviyesinden kapanış yaptıktan sonra, şu sıralar önceki kapanışının hemen altında seyrediyor. Altının ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 2.367 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,6 düşüşle 84 dolardan alıcı buluyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,14 artışla 18.429,29 puandan, S&P 500 endeksi yüzde 0,07 yükselişle 5.576,98 puandan günü tamamlayarak kapanış rekoru kırarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 azaldı. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı. Nasdaq endeksi altı işlem gününde üst üste kapanış rekoru tazelerken, S&P 500 endeksi beş işlem gününde de en yüksek günlük kapanış seviyesini yeniledi.

Avrupa borsaları

Avrupa borsalarında dün satıcılı bir seyir hakim oldu. Fransa’daki genel seçimlerin ardından artan siyasi belirsizlik bölge pay piyasalarında satış baskısı oluşturdu. Solcu Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili ile birinci sırayı alırken, Macron ittifakı 163 sandalye, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 143 sandalye elde etti. Fransa'daki yeni meclis yapısı, koalisyon görüşmelerini zorunlu kılarak siyasi belirsizliğin devam etmesine neden oluyor. Moody’s, seçim sonuçlarının ülkenin kredi notu üzerinde olumsuz etkisi olacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecekte atacağı adımlar konusundaki belirsizlik devam ederken, banka yetkililerinin açıklamaları yatırımcıların odağında kalıyor. Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Mario Centeno, son enflasyon verilerinin güveni artırdığını ifade ederek, temel senaryo doğrulanırsa bu yıl birkaç faiz indirimi beklediğini belirtti. Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,56, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,28 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,53 azaldı. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya piyasaları

Asya pay piyasalarında Çin hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, Çin’de açıklanan enflasyon verileri iç talebin zayıfladığını gösterdi. Çin'de TÜFE haziranda aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı. Analistler, verilerin ekonomik aktivitenin yavaşladığını ve Çin’de deflasyon riskinin sürdüğünü belirtti.

Powell’ın açıklamaları sonrası dolar/yen paritesi yüzde 0,3 artışla 161,3 seviyesinden kapanış yaparken, şu dakikalarda yüzde 0,1 artışla 161,5’ten işlem görüyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 düştü.

Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,62 azalışla 10.796,57 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün yüzde 0,6 artışla 32,8731’den kapanış yaptıktan sonra bugün 32,9090 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.700 ve 10.600 seviyeleri destek, 10.900 ve 11.000 puan ise direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye, mayıs ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi

17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları

17.00 ABD, Fed Başkanı Powell'ın konuşması

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa