David Raya kimdir?

Premier Lig kulübü Arsenal ve İspanya Milli Takımı'nda kaleci olarak görev yapan Katalonyalı İspanyol profesyonel futbolcu David Raya kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
10 Temmuz 2024 12:02
GÜNCELLEME
10 Temmuz 2024 12:02
David Raya kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

David Raya Martín, 15 Eylül 1995'te Barcelona, Katalonya'da doğdu ve Premier Lig takımı Arsenal ile İspanya milli takımında kaleci olarak tanınan bir İspanyol profesyonel futbolcudur. 

Erken Kariyer ve Blackburn Rovers Başlangıcı: Raya'nın futbol yolculuğu İspanya'da başladı, burada futsal oynarken kaleciliği dengeledi. İnanılmaz yetenekleri, Blackburn Rovers'ın dikkatini çekti ve Temmuz 2012'de genç akademilerine katıldı. Sıralamalarda ilerledikten sonra, 26 Şubat 2014'te kulüple ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı. Raya, 2014-15 sezonunun ilk yarısında Konferans Premier'de Southport'ta kiralık olarak geçirdiği sürede 24 maçta forma giyerek değerli deneyim kazandı.

Blackburn Rovers'a döndüğünde, 2014-15 sezonunun sonlarına doğru Şampiyona'da ilk maçına çıktı. Başlangıçta yedek kaleci olarak görev yapsa da, kulübün 2016-17 sezonunda League One'a düşmesinin ardından birinci kaleci oldu. Raya'nın öne çıkan performansları, Blackburn'ün Şampiyona'ya geri dönmesini sağladı ve 2018-19 sezonunda 46 maçta forma giyerek etkileyici performansını sürdürdü.

Brentford ve Premier Lig'e Yükselme: 6 Temmuz 2019'da Raya, Şampiyona kulübü Brentford ile yaklaşık 3 milyon sterlin olduğu bildirilen bir ücret karşılığında dört yıllık sözleşme imzaladı. Olağanüstü performansları ona 2020 Londra Futbol Ödülleri'nde Yılın Kalecisi adaylığı kazandırdı ve lig maçlarında 16 kez kalesini gole kapatarak Bartosz Białkowski ile birlikte EFL Altın Eldiven ödülünü paylaştı. Fulham'a play-off finalinde mağlup olmasına rağmen, Raya'nın katkıları Brentford'un başarısında hayati önem taşıdı. 2020-21 sezonunda Raya, sakatlık sorunlarını aşarak Brentford'un Swansea City'yi 2-0 yenerek Premier Lig'e yükseldiği Şampiyona play-off finalinde önemli bir rol oynadı. Dağıtım ve süpürücü kaleci yetenekleri, onu takım için kilit bir varlık haline getirdi.

Arsenal Yolculuğu ve Şampiyonlar Ligi Kahramanlıkları: 15 Ağustos 2023'te Raya, satın alma opsiyonuyla birlikte sezonluk bir kiralık anlaşmayla Arsenal'a katıldı. Hızla başlangıç kalecisi olarak kendini kabul ettirdi ve 17 Eylül'de Everton'a karşı ilk maçına çıktı. Raya'nın Şampiyonlar Ligi'ndeki performansları, özellikle Porto'ya karşı penaltı atışlarında iki penaltı kurtararak Arsenal'ın ilk kalecisi olarak statüsünü sağlamlaştırdı. Olağanüstü formu ona 2023-24 sezonu için Premier Lig Altın Eldiven ödülünü kazandırdı ve 4 Temmuz 2024'te Arsenal'a kalıcı olarak transfer oldu.

Uluslararası Kariyer: Raya'nın kulüp performansları, Mart 2022'de İspanya milli takımına çağrılmasını sağladı. Arnavutluk'a karşı dostluk maçında ilk kez forma giydi ve İspanya'nın 2022-23 UEFA Uluslar Ligi zaferi kazanan kadrosunun bir parçası oldu. 2022 Dünya Kupası'nda forma giymemiş olmasına rağmen, kadroya dahil edilmesi, onun uluslararası arenada artan itibarını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.