NATO Zirvesi'nde Türkiye için öne çıkan başlıklar neler?

2025'ten sonraki zirvenin Türkiye'de düzenleneceği bildirilen NATO Zirvesi'nde, Türkiye için 10 farklı başlık ön plana çıktı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Temmuz 2024 05:05
GÜNCELLEME
11 Temmuz 2024 05:06
NATO Zirvesi'nde Türkiye için öne çıkan başlıklar neler?
AA
Kaynak AA

NATO'nun 2025'te Hollanda'da düzenlenecek zirvesinin ardından, bir sonraki toplantı Türkiye'de yapılacak.

Terörle mücadele, NATO'nun karşılaştığı ikinci büyük tehdit olarak kayda geçti.

Türkiye için önemli bir kazanım, NATO'nun terörle mücadele stratejisini belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, NATO'nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak belirtildi.

Geçen yıl Vilnius Zirvesi'nde alınan, müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamamaları gerektiği kararı, bu yıl Washington Zirvesi'nde yeniden teyit edildi.

NATO müttefiklerinin balistik füze tehdidine karşı korunması

Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdü yeniden kabul edildi. Bu, Türkiye açısından önemli bir husus olarak öne çıktı.

Türkiye için diğer önemli bir konu ise NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin, Türkiye'nin tercih ettiği bir politikayı yansıtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesinin karara bağlanması oldu.

Ayrıca, Türkiye'nin, NATO'nun tek güvenlik şemsiyesi olduğu yönündeki bakışını destekleyen bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı.

Türkiye'nin yüzde 2 hedefine ulaşması takdirle karşılandı

Türkiye'nin savunma harcamalarının, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'si düzeyine yükseldiği açıkça kayda geçti. NATO, Türkiye'yi takdirle karşıladı. Bu çerçevede, Türkiye, Vilnius Zirvesi'nde kabul ettiği NATO'nun savunma sanayisi kapasitesinin geliştirilmesine yönelik destek planını yinelerken, yeni bir destek taahhüdünde de bulundu.

Montrö'ye atıf yapıldı

Ukrayna-Rusya ihtilafı çerçevesinde Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması ile Karadeniz Tahıl Anlaşması ve arabuluculuk girişimleri, dünya genelinde sıkça gündem oldu. Sonuç Bildirgesi'nde, Montrö Sözleşmesi'ne doğrudan atıfta bulunuldu. Müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı.

Zirvede ayrıca Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması kararlaştırıldı.

Washington Zirvesi'nde, NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi'nin kurulması karara bağlandı. Bu merkezin, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini koordine etmesi konusunda mutabık kalındı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa