Tasarruf tedbirleri komisyonda kabul edildi...

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edil kabul edildi...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Temmuz 2024 05:43
GÜNCELLEME
11 Temmuz 2024 05:43
Tasarruf tedbirleri komisyonda kabul edildi...
AA
Kaynak AA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliklerinde ve komisyon, heyet, komite gibi organlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.

DEPREM BÖLGESİ

Bu teklifle ayrıca, deprem bölgesindeki nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engelleniyor. 30 Haziran 2027 tarihine kadar 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde, 2023 yılı Ocak ayı nüfus verileri esas alınacak. Bu süre içinde nüfusu artan belediyelerde ise en yüksek veriler dikkate alınacak.

DEVLET DESTEKLERİNİN İZLENMESİ

Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle, devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler, Cumhurbaşkanınca alınacak karar üzerine yürürlüğe konulacak. Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının mali fayda sağlayan uygulamalarına ilişkin her türlü kayıt ve veriyi, bünyesindeki bilgi sistemine aktaracak. Başkanlık ve devlet yardımlarının uygulanmasından sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerden, devlet yardımlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla bilgi, belge, kayıt ve veri talep edebilecek. Bu bilgiler gizli tutulacak ve kişisel verilerin korunması hükümlerine uyulacak.

Devlet Destekleri Bilgi Sistemi'nde yer alan her türlü kayıt ve veri ile sisteme ilişkin mevcut teknik dokümantasyon ve kaynak kodları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na devredilecek. Ayrıca, İller Bankası'nın sermaye tavanı 9 milyar liradan 60 milyar liraya çıkarılıyor.

YÖNETİM KURULU ÜYELİKLERİ

Yönetim kurulu üyelikleriyle ilgili olarak, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliklerinde ve komisyon, heyet, komite gibi organlarda görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenecek. Aylık yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek. Bu kapsamdaki ödemeler emanet hesabına yatırılacak ve fazla tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilecek. Bu hükümler, belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri için de geçerli olacak.

MASAK BİLGİLENDİRMESİ

MASAK Başkanı Hasan Kaymak, teklifin avukatlara yönelik hükmünün Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeniden düzenlendiğini belirterek, avukatların finansal işlem yaptığında MASAK'ı bilgilendirmesi gerektiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, ödemelerin emanet hesabına aktarılacağını ve sınırı aşan kısımların bütçeye gelir kaydedileceğini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, teklifin gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesini beklediklerini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa