Toplu ulaşım için yeni karar: Zam geldi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbulkart üzerinden öğrenci indirimlerinde yapılan değişiklikleri içeren bir karar aldı. Meclis, 30 yaşından büyük öğrencilere uygulanan indirim oranlarını yüzde 10'a düşürdü. Bu düzenleme, Milli Savunma Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarına devam eden öğrencileri kapsayan yeni tanımlamaları içeriyor. Kararın ardından AK Parti ve CHP'den gelen tepkiler ise tartışmalara yol açtı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Temmuz 2024 21:10
GÜNCELLEME
11 Temmuz 2024 22:08
Toplu ulaşım için yeni karar: Zam geldi!
AA
Kaynak AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbulkart üzerinden öğrenci indirimlerinde önemli bir değişikliğe gitti. Meclis tarafından alınan kararla birlikte, 30 yaşından gün almış öğrencilerin indirim oranları yüzde 10'a düşürüldü.

Temmuz ayının üçüncü oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleştirildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün meclise sunduğu yazı doğrultusunda, İstanbulkart Yönetmeliği'nde öğrenci tanımının değiştirilmesi talep edildi.

Yapılan düzenleme ile 30 yaşından gün almış öğrencilere, UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.


Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ortak raporunda ise şu ifadeler yer aldı:

"Öğrenci İstanbulkart tanımı, Milli Savunma Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu kapsamında eğitim gören ve YÖKSİS kaydı doğrulanan öğrenciler ile Milli Eğitim Temel Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanunu ve diğer kanunlar kapsamında eğitim gören ve kaydı elektronik sistem üzerinden doğrulanan kişilere verilen kişiselleştirilmiş İstanbulkartı'nı ifade eder. Lise öğrenimini bitirdiği halde üniversite sınavına girip herhangi bir üniversiteye yerleşmeye hak kazanamayan ya da tercih yapamayan kişiler 1 yıl süre ile öğrenci sayılır. 30 yaşından gün almış öğrencilere ise UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinin yüzde 10 oranı kadar indirim uygulanır."

Ancak, AK Partili Hukuk Komisyonu üyeleri, bu düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve tüm öğrencilerin eşit haklardan yararlanması gerektiğini belirterek karşı çıktı. CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan ise, 2019'dan sonra 30 yaş üstü öğrenci indirimli kartı kullananların sayısının arttığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını savundu. Özcan, İBB'nin bu nedenle zarar göreceğini ve önlem alınmaması durumunda zamların artabileceğini ifade etti.

Meclis görüşmeleri sonucunda yapılan oylamada teklif oy çokluğu ile kabul edildi.

İşsizlere 3 Ay Süreyle İndirimli Ulaşım Desteği

Meclis toplantısında ayrıca, İBB'ye bağlı Bölgesel İstihdam Ofislerine (BİO) başvuran işsizlerin iş görüşmelerine ulaşım desteği teklifi de görüşüldü. Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporuna göre, BİO'lara iş görüşmelerine gelen iş arayanlara, 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım imkanı sağlanacak.

Teklifte yer alan açıklamaya göre, iş arayanlar, her görüşmede kullanabilecekleri QR özellikli İstanbulkart Mobil Uygulaması ile bu haktan yararlanabilecekler. Uygulamanın Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü kontrolünde yürütülmesi planlanırken, BELBİM AŞ tarafından BİO sistem altyapısı ile entegrasyon sağlanacak ve ödemeler Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Teklif, mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa