9. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
12 Temmuz 2024 07:55
GÜNCELLEME
12 Temmuz 2024 07:03
9. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi
AA
Kaynak AA

Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Bu teklifle, İcra ve İflas Kanunu'nda önemli değişiklikler öngörülüyor. Özellikle elektronik ortamda yapılan açık artırmalarda teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen değerinin binde beşinden ve en az 1000 Türk Lirası olacak şekilde belirleniyor. Bu düzenleme ile açık artırma sürecinin daha şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

İşte yargı paketiyle ilgili öne çıkan başlıklar;

Açık artırma sürecinde yapılan yeni düzenlemelere göre, son 10 dakika içinde yeni bir teklif verilmesi durumunda açık artırma süresi 3 dakika uzatılacak. Bu süreç, her yeni teklifin verilmesiyle birlikte tekrar 3 dakika uzatılacak şekilde devam edecek. Son uzatma süresi içinde yeni bir teklif alınmazsa, mal en yüksek teklifi verene ihale edilecek.

Toplam uzatma süreleri bir saati geçemeyecek şekilde sınırlı tutulmuş. Ancak Adalet Bakanlığı'nın kararıyla bu süre bir saatlik süreyi aşabilir, kısaltılabilir veya tamamen kaldırılabilir.

İDARİ YARGILAMA

Konusu 31 bin Türk Lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olacak. Bu tür kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamayacak.

Konusu 920 bin Türk Lirasını aşan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan davalar ile, konusu 270 bin Türk Lirasını aşıp 920 bin Türk Lirasını aşmayan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan ve istinaf kanun yolu incelemesinde kaldırma kararı verilen davalar temyiz edilebilecek.

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI MÜLAKATLARI

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı'nda yapılan değişiklikler ve diğer düzenlemeler şu şekildedir:

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı'nda milletlerarası hukuk ve milletlerarası özel hukuk alanlarında soru sorulacak.

İdari Yargı Hakim Yardımcılığı Sınavı'nda ise ticari işletme-şirketler hukuku alanından da soru sorulabilecek.

Mevcut düzenlemeye göre, ilan edilen kadro sayısının iki katı aday mülakata çağrılıyordu. Yapılan düzenleme ile ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Adalet Müfettişlerinin görev ve yetkileri yeniden belirlenecek.

Bu düzenlemeler, hakim ve savcı adaylarının sınav süreçlerindeki konu ve mülakat çağrı sayılarında önemli değişiklikler getirmekte ve Adalet Müfettişlerinin işlevleri üzerinde de etkili olacaktır.

YEDİEMİNDEKİ ARAÇLAR

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili olarak şu hususlar belirtilmiştir:

Buluntu olması veya kanun hükümleri gereği trafikten men edilerek alıkonulan araçlar için yeni bir satış usulü belirlenmiştir.

Araçların sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmaması veya aranmaması durumunda, bu araçlar yediemin otoparklarında satışa çıkarılabilir.

Satılacak araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara bildirimde bulunulacak.

Araçların satış işlemlerine başlanacak ve satış tarihinden itibaren üzerlerindeki tüm şerhler otomatik olarak kalkmış sayılacak.

Tescil kayıtları bu duruma göre düzeltilerek güncellenecektir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa