Doğan Kalafat kimdir?

Deprem konusunda yaptığı açıklamalarla tanınan Doğan Kalafat hayatını kaybetti. Doğan Kalafat kimdir? Doç. Dr. Doğan Kalafat kaç yaşında neden öldü?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
12 Temmuz 2024 10:39
GÜNCELLEME
12 Temmuz 2024 10:39
Doğan Kalafat kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Doç. Dr. Doğan Kalafat, 26 Mayıs 1959'da Van Erciş’te doğdu. 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuvarı'nda jeofizikçi olarak çalışmaya başladı. 2004 yılına kadar bu laboratuvarda şef olarak görev yaptı. Kalafat, 2004'ten sonra Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü oldu ve 2015 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 2015 yılında Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Merkezi Müdürlüğü'ne atandı ve bu görevini Haziran 2024'e kadar devam ettirdi.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, Türkiye'de jeofizik biliminin gelişmesine ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün çalışmalarına önemli katkılarda bulundu. Ülkede uydu sistemleriyle ilk geniş bant sismik fayların araştırılmasına öncülük etti.

Kalafat’ın gerçekleştirdiği çalışmalar arasında "Deprem Yerinin Belirlenmesi", "Sismogramın Analizi ve Okunması", "Sismik Ağın Kurulması ve Sismik İstasyonlar İçin Büyüklük Denklemlerinin Hesaplanması", "İki Merkezli Çözümler İçin Yerel Kabuk Yapısının Araştırılması", "Deprem Kataloğu Çalışmaları", "Fay Düzlemi Çözümü/Moment Tensör İnversiyon Çalışmaları", "Makrosismik Çalışmalar" ve "Jeolojik Saha Gözlemi" gibi konular yer almaktadır.

Doç. Dr. Doğan Kalafat’ın Cenaze Bilgileri

Türkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, 12 Temmuz 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Kalafat için 12 Temmuz 2024 Cuma günü saat 10.30'da Kandilli Kampüsü'nde bulunan Fatin Gökmen Konferans Salonu’nda bir tören düzenlenecek. Doç. Dr. Doğan Kalafat’ın cenazesi, İstanbul Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa