Sagiv Yehezkel kimdir?

Türkiye Süper Lig kulübü Antalyaspor ve İsrail milli takımı için oynayan bir İsrailli profesyonel futbolcu Sagiv Yehezkel kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
14 Temmuz 2024 17:55
GÜNCELLEME
14 Temmuz 2024 18:00
Sagiv Yehezkel kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Sagiv Shalom Yehezkel, İsrail asıllı bir profesyonel futbolcudur. Kariyerinin son dönemlerinde Türkiye Süper Lig takımlarından Antalyaspor'da sağ bek ve kanat oyuncusu olarak görev yapmıştır. Ayrıca İsrail milli takımında da forma giymiştir.

Kulüp Kariyeri

Kariyerinin başlarında Yehezkel, Hapoel Tel Aviv ve ardından Maccabi Tel Aviv takımlarında oynamıştır. Bu süreçte Ironi Kiryat Shmona, Bnei Yehuda Tel Aviv ve MS Ashdod'a kiralık olarak gönderilmiştir. 11 Şubat 2021'de Yehezkel, İsrail Premier Lig takımlarından Hapoel Be'er Sheva'ya üç buçuk yıllık bir sözleşmeyle transfer olmuştur. Yehezkel, 13 Şubat 2021'de Hapoel Haifa deplasmanında oynanan lig maçında takımının ilk 11'inde yer alarak Hapoel Be'er Sheva formasını giymiştir.

15 Eylül 2023 tarihinde Yehezkel, Türkiye Süper Lig takımlarından Antalyaspor ile 2026 yılına kadar geçerli olacak üç sezonluk bir sözleşme imzalamıştır. Yehezkel, Antalyaspor formasıyla çıktığı ilk maçta Fenerbahçe'ye karşı deplasmanda oyuna 54. dakikada dahil olmuş ve yeni kulübünün ikinci golünün asistini yapmıştır. Ancak sadece dört ay sonra Antalyaspor ile sözleşmesi erken sona erdirilmiştir.

'100 Gün' Olayı

14 Ocak 2024 tarihinde Yehezkel, Antalyaspor'un Trabzonspor ile oynadığı Süper Lig maçında 68. dakikada bir gol atmış ve gol sonrası gösterdiği jestle Hamas tarafından rehin alınan İsrailli rehineleri desteklediğini belirten "100 gün, 7-10" yazılı bir bileklik göstermiştir. Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu eylemi kınamış ve Yehezkel'i Antalyaspor tarafından askıya alınmış, sponsoru ise sözleşmesinin sonlandırılması gerektiğini belirtmiştir. İsrail yetkilileri Türkiye'nin Yehezkel'e yönelik tutumunu eleştirmiştir. Tunç, Yehezkel'in "İsrail'in Gazze'de işlediği katliamı destekleyen çirkin bir eylem nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme suçu" ile suçlandığını belirterek maç sonrası gözaltına alınmıştır. Yerel medya kaynaklarına göre, Yehezkel suçsuz olduğunu iddia ederek şunları söylemiştir: "Hiç kimseyi provoke etmedim veya kışkırtmadım. Ben savaş yanlısı bir insan değilim... Dikkat çekmek istediğim nokta savaşın sonu oldu." Yehezkel'in gol kutlaması başlangıçta Antalyaspor'un sosyal medya hesaplarında paylaşılmış ancak daha sonra kaldırılmıştır.

15 Ocak 2024 tarihinde geceyi gözaltında geçirdikten sonra Yehezkel, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmıştır. Mahkeme, duruşma öncesinde serbest bırakılmasına karar vermiş ve Yehezkel ailesiyle birlikte İsrail'e uçmuştur. The Guardian'a göre, Antalyaspor Yehezkel'i işten çıkarmış ve "ülkemizin değerlerine karşı hareket ettiği" gerekçesiyle suçlamıştır. BBC ise Antalyaspor'un Yehezkel'i işten çıkardığını doğrulamış ve Türkiye'ye dönerse yargılanıp yargılanmayacağının belirsiz olduğunu belirtmiştir. TFF, Yehezkel'i Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na yönlendirmiş ve "ideolojik propaganda" suçlamasıyla dünya çapında sekiz maçlık men cezası ile karşı karşıya kalabileceğini belirtmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa