En düşük emekli maaşının 12 bin TL’ye çıkarılması hazırlıkları tamam

En düşük emekli aylığının 12 bin liraya yükseltilmesi için çalışmaların bu hafta bitirilmesi bekleniyor. Peki, zam Temmuz’a yetişir mi? İşte olası takvim…

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
15 Temmuz 2024 09:34
GÜNCELLEME
15 Temmuz 2024 09:54
En düşük emekli maaşının 12 bin TL’ye çıkarılması hazırlıkları tamam
EK
Ersin Küçükbarak Editör

TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu açıklamasıyla Temmuz maaş artışları da ortaya çıktı.

SSK ve Bağ-kur emeklileri 6 aylık enflasyon rakamı olan yüzde 24,7 oranında maaş artışı alırken memur ve memur emeklileri için bu oran yüzde 19,3 oldu.

Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bir kısmının hiç zam alamama ihtimali doğdu. Bunun üzerine harekete geçen Ak Parti’de en düşük emekli aylığının 12 bin TL’ye çıkarılmasını öngören çalışma Hazine ve Maliye Bakanlığıyla koordineli olarak gerçekleştirildi.

Bu çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da sunuldu.

Ancak yoğun bir diplomasi trafiği olan ve NATO Zirvesi için ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kararı henüz veremedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları sonrası varsa gerekli yeni düzenlemelerin tamamlanarak Meclis gündemine gelmesi ve kanunlaştıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaş artışından kaç kişi yararlanacak?

En düşük emekli aylığının 12 bin TL’ye yükseltilmesi durumunda bundan kök aylığı 10 bin TL’nin altında olan 3,8 milyon emekli yararlanacak.

Kök aylığı 7710 TL ve altında olanlar 6 aylık enflasyon doğrultusunda yüzde 24,7’lik zam uygulansa dahi maaşları 10 bin TL’nin üzerine çıkamayacak. Kök aylığı 9610 TL ve altında olanlar ise bir miktar zam alsalar da fiilen ellerine geçecek rakam yüzde 24,7’lik artışa ulaşmıyor. Bir başka deyişle en düşük emeli maaşının 12 bin TL’ye yükseltilmesi halinde  3,8 milyon kişi 10 bin TL olan maaşlarına yüzde 20 zam alabilecek.

Emekli zammı Temmuz’a yetişecek mi?

Emekli Sandığı, 6 aylık enflasyon doğrultusunda hesaplanan zamlı maaşları hazırladı.

Ancak en düşük emekli maaşı 12 bin TL’ye çıkarılırsa bu Temmuz’a yetişmeyecek. Çünkü SSK ve Bağ-kur emeklileri 17’sinden itibaren maaşlarını almaya başlıyor.

Bu durumda en düşük rakamdan maaş alan emekliler hak kaybı olmaksızın zamlı maaşlarını fark ödemeleriyle birlikte Ağustos ayında alabilirler.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa