21 yılda 27 anjiyo oldu; kalbi delik çıktı

Ankara'da yaşayan 21 yıl içinde 27 kez anjiyo olan İlyas Durum, tekrar geçirince yapılan kontrol sonucu kalbinde delik bulunduğu tanısı konuldu.

HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com
YAYINLAMA
15 Temmuz 2024 11:50
GÜNCELLEME
15 Temmuz 2024 15:38
21 yılda 27 anjiyo oldu; kalbi delik çıktı
HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com

İlyas Durum, kamu çalışanı olduğu 1995 yılında ilk kez kalp krizi geçirdi. 

O dönemki adıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne kaldırılan Durum'un kalbi, elektroşok uygulanarak tekrar çalıştırıldı.  

Hayata tutunan Durum'un kalp rahatsızlığı bir türlü iyileşmedi. Kalp şikayetleri devam eden Durum, 1999 ve 2000 yıllarında 2 kez baypas ameliyatı geçirdi.


İlyas Durum, 2013'te yine rahatsızlandı. Bu kez  3,5 saatlik operasyon ile kalbine stent takıldı.

Damar tıkanıklığı nedeniyle 2000 ile 2021 yılları arasında talihsiz adama 27 kez anjiyo uygulandı. Durum, rahatsızlığı nedeniyle 2021'de kamudan emekli oldu.


Kalbi elektro şokla çalıştırıldı

İlyas Durum, 1995 yılında Ankara'daki Maliye Bakanlığı lojmanımda oturduğu dönemde, gece 00.30'da kalp krizi geçirdiğini belirtti.

 100 metre mesafedeki GATA'nın (O dönemdeki adıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi) aciline gittiğini aktaran Durum, sabaha karşı kalbinin durduğunu anlattı. 

Durum, doktorların kalbini elektro şokla çalıştırdığını ifade etti.

Pek çok badire atlattığını belirten Durum, 1999 yılında giderek artan kalp rahatsızlıkları yüzünden baypas, yani açık kalp ameliyatı geçirdiğini dile getirdi.


İlaç sayım günde 20'ye çıktı

Durum, başarısız bir operasyon olduğu için, 2000 yılında tekrar özel bir hastanede baypas ameliyatı olduğunu ifade etti. 

2013 yılında kalp damarlarının yüzde 90 tıkalı olması nedeniyle, stent takıldığını kaydeden Durum, sonrasında ritim bozukluğuna karşı ablasyon tedavisi uygulandığını bildirdi. 

Durum, en son 2021'de anjiyomu geçirdiğini kaydetti. Bugüne dek tam 27 kez anjiyografi olduğunu, 2 baypas geçirdiğini anlattı. Artık doktorların yapılacak bir şey kalmadığını kendisine illetiğini aktaran Durum, ilaç sayısının günde 20'ye çıktığına işaret etti.


'Senin kalbin delik'

2 hafta önce yine kalp rahatsızlığı nedeniyle Etlik Şehir Hastanesi'ne başvuran Durum'a, doktor bu kez  "Senin kalbinde delik var" dedi. 

İlk kalp krizinin üzerinden 30 yıl geçtiğine, bu süreçte çok sayıda doktora gittiğine işaret eden Durum, hiçbirisinin böyle bir tanı koymadığını vurguladı.

"Hiç birisi bana 'Senin kalbin delik' demedi. Demediği için de oldukça geç kalındı ve geç kalınmadan dolayı kalbim deforme oldu" diyen Durum, doktorum şimdi yapılacak bir müdahalenin anlamlı olmayacağı değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

 Durum, kalbindeki deliğin 2 santime yakın olduğunun söylendiğini belirterek, " Ben doktorların iyi niyetli olduğunu biliyorum, demek ki onların da gözlerinden kaçtı. Şanssızlık olarak değerlendiriyorum." şeklinde konuştu.

Şemsiye tedavisi önerdiler

 Zaten 2 kere baypas olduğunu 2 kere göğüs kafesinin açıldığını hatırlatan doktorunun "3'üncü kez açılma şansı sıfır" dediğini de paylaşan Durum, anjiyografi gibi kasıktan girerek şemsiye tedavisi uygulamanın tek çare olarak sunulduğunu söyledi. 

Durum, şemsiye tedavisinin kalbi eski haline getirme şansının çok zayıf olduğunun altını çizdi. 


"Sık görülen bir durum değil"

 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Merkezi’nden Kardiyolog Prof. Dr. Timuçin Altın, 27 anjiyoyu bir hasta için çok yüksek olarak değerlendirdi.

Ancak buna yakın hastalar gördüklerini belirten Altın,  Sık görülen bir durum değil bu kadar çok anjiyo; ancak hiçbir doktorun gerekmedikçe bu kadar çok anjiyo yapacağını zannetmiyorum" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa