Mahkeme, 15 uyuşturucu sanığını serbest bıraktı; HSK harekete geçti

HSK, uluslararası uyuşturucu operasyonu kapsamında takalanan 15 sanık ilk duruşmada tahliye edilince soruşturma açmaya hazılanıyor.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
15 Temmuz 2024 15:47
GÜNCELLEME
15 Temmuz 2024 16:34
Mahkeme, 15 uyuşturucu sanığını serbest bıraktı; HSK harekete geçti
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Belçika'da ele geçirilen 4 ton 200 kilo kokainin ardından Türkiye'deki uyuşturucu trafiğiyle bağlantılı olarak tutuklanan 15 sanığın, ilk duruşmada serbest bırakılmasıyla ilgili Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) soruşturma başlatma hazırlığında olduğu bildirildi.

Hollanda'da "Cherokee" operasyonu kapsamında yürütülen soruşturmada, Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers'ın liderliğindeki çetenin Türkiye ayağında ise Abdullah Alp Üstün'ün yer aldığı ortaya çıkmıştı. Geçen yıl düzenlenen operasyonlarda yakalanan 51 şüpheli hakkında 82 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İlk duruşmada serbest bırakıldılar

Aralarında Abdullah Alp Üstün'ün de bulunduğu 15 tutuklu sanık, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Gece 02.30'a kadar süren duruşmanın sonunda mahkeme, 15 sanığın tahliyesine karar verdi. Bu karara İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti ve İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyelerden 5 gün sonra Abdullah Alp Üstün, oğlu Efe Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers'in yeniden tutuklanmasına hükmetti. Sanıklar hakkında adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı kararlarına yapılan itirazlar ise reddedildi.

Tahliyeler inceleniyor

Sabah'ın haberine göre, Hakim ve Savcılar Kurulu, dosyada bulunan deliller ve MASAK'ın hazırladığı detaylı kara para aklama raporuna rağmen 15 sanığın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti hakkında soruşturma başlatmaya hazırlanıyor.

"The Godfather" hayranı 

İddianameye göre, Abdullah Alp Üstün ve oğlunun, örgüt içindeki kod adlarını ünlü "The Godfather" filminden esinlenerek seçtikleri belirlendi. Deşifre edilen yazışmalarda, Abdullah Alp Üstün'ün Marlon Brando'nun canlandırdığı "Don Vito Corleone" karakterinin adını, oğlu Efe Alp Üstün'ün ise "Michael Corleone" adını kullandığı ortaya çıktı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa