CrowdStrike sorunu nedir?

Dünya genelinde ve Türkiye'deki birçok kurumu da etkileyen CrowdStrike sorunu nedir? Microsoft neden mavi ekran verdi?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
19 Temmuz 2024 12:31
GÜNCELLEME
22 Temmuz 2024 12:41
CrowdStrike sorunu nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

CrowdStrike Holdings, Inc., Austin, Texas merkezli Amerikan siber güvenlik teknoloji şirketidir. Şirket, bulut iş yükü koruma, uç nokta güvenliği, tehdit istihbaratı ve siber saldırı yanıt hizmetleri sunar. CrowdStrike, 2014 Sony Pictures hacki, 2015-16 Demokratik Ulusal Komite (DNC) siber saldırıları ve 2016 DNC e-posta sızıntısı gibi birçok yüksek profilli siber saldırının soruşturmasında yer almıştır.

2024 Falcon Driver Güncellemesi: 2024 yılında CrowdStrike'ın Falcon Driver güvenlik yazılımı için yapılan bir sürücü güncellemesi, dünya çapında siber kesintilere neden oldu.

Tarihçe

Kuruluş: 2011–2019: CrowdStrike, 2011 yılında George Kurtz (CEO), Dmitri Alperovitch (eski CTO) ve Gregg Marston (emekli CFO) tarafından kuruldu. 2012'de, eski FBI yetkilisi Shawn Henry, proaktif ve olay müdahale hizmetlerine odaklanan alt kuruluş CrowdStrike Services, Inc.'i yönetmek üzere işe alındı. Haziran 2013'te şirket, uç nokta koruma, tehdit istihbaratı ve atıf sağlayan ilk ürünü CrowdStrike Falcon'u piyasaya sürdü.

Mayıs 2014'te CrowdStrike'ın raporları, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'nın beş Çinli askeri hacker'ı ekonomik siber casusluk nedeniyle suçlamasına yardımcı oldu. Ayrıca, Rusya Federasyonu ile bağlantılı Energetic Bear adlı grubun küresel hedeflere, özellikle enerji sektörüne yönelik istihbarat operasyonlarını ortaya çıkardı.

Sony Pictures hackinden sonra, CrowdStrike, Kuzey Kore hükümetini suçlayan kanıtlar ortaya çıkardı ve saldırının nasıl gerçekleştirildiğini gösterdi. 2014 yılında, CrowdStrike, Putter Panda adlı Çin devlet sponsorluğundaki hacker grubunun üyelerini de tanımladı.

Mayıs 2015'te şirket, Quick Emulator (QEMU) adlı açık kaynaklı bir hipervizörde kritik bir güvenlik açığı olan VENOM'u açıkladı. Ekim 2015'te CrowdStrike, Çinli hackerların ABD Başkanı Barack Obama ve Çin'in en üst lideri Xi Jinping'in ekonomik casusluk yapmama konusunda kamuoyu önünde anlaştıkları sırada teknoloji ve ilaç şirketlerine saldırdığını tespit etti. İddia edilen saldırılar bu anlaşmayı ihlal eder nitelikteydi.

Temmuz 2015'te Google, şirketin Seri C finansman turuna yatırım yaptı ve bunu takip eden Seri D ve Seri E finansman turlarıyla Mayıs 2019 itibarıyla toplamda 480 milyon dolar toplandı.

2017 yılında şirket, yıllık tahmini 100 milyon dolar gelirle 1 milyar doların üzerinde bir değerlemeye ulaştı. Haziran 2018'de şirket, 3 milyar doların üzerinde bir değerlemeye sahip olduğunu açıkladı. Yatırımcılar arasında Telstra, March Capital Partners, Rackspace, Accel Partners ve Warburg Pincus yer alıyor.

Haziran 2019'da şirket, Nasdaq'ta halka arz gerçekleştirdi.

Satın Almalar: 2020–2024: Eylül 2020'de CrowdStrike, sıfır güven ve koşullu erişim teknolojisi sağlayıcısı Preempt Security'yi 96 milyon dolara satın aldı. Şubat 2021'de şirket, Danimarkalı log yönetim platformu Humio'yu 400 milyon dolara satın aldı ve Humio'nun log toplama işlevini CrowdStrike'ın XDR teklifine entegre etmeyi planladı. Aynı yılın Kasım ayında CrowdStrike, SaaS tabanlı siber güvenlik hizmeti SecureCircle'ı satın aldı. Aralık 2021'de şirket, merkezini Sunnyvale, Kaliforniya'dan Austin, Texas'a taşıdı. 2023'te CrowdStrike, Cribl.io ile iş birliği içinde CrowdStream hizmetini tanıttı. CrowdStrike, Haziran 2024'te S&P 500 endeksine katıldı.

2024 Mavi Ekran Sorunu: 19 Temmuz 2024'te bir CrowdStrike güncellemesi, Microsoft Windows makinelerinde Mavi Ekran hatalarına neden oldu ve dünya çapında milyonlarca Windows bilgisayarını etkiledi. Etkilenen makineler bootloop'a girerek açılmadı. Bu kesinti, dünya genelinde geniş çapta etkiye neden oldu, uçuşların yere inmesine, Sky News'in çevrimdışı olmasına ve 911 acil çağrı merkezlerini etkilemesine neden oldu. Mavi ekran hatası, csagent.sys sürücüsünden kaynaklanan PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA durdurma koduyla bildirildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa