Tite kimdir?

Orta saha oyuncusu olarak oynamış Brezilyalı profesyonel futbol antrenörü ve eski oyuncudur. Şu anda Flamengo'nun baş antrenörü Tite kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
19 Temmuz 2024 17:23
GÜNCELLEME
19 Temmuz 2024 17:23
Tite kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Adenor Leonardo Bacchi, 25 Mayıs 1961 doğumlu, yaygın olarak Tite olarak bilinir, Brezilyalı profesyonel futbol antrenörü ve eski oyuncudur. Orta saha oyuncusu olarak oynadı. Şu anda Flamengo'nun teknik direktörüdür.

Kulüp Kariyeri Tite, 1978'de Caxias'ta futbol kariyerine başladı. 1984'te Esportivo de Bento Gonçalves'te, 1985'te Portuguesa'da oynadı. 1986'dan 1988'e kadar Guarani'de oynadı ve kariyerinin en büyük onurlarını kazandı. 1986 Campeonato Brasileiro Série A, 1987 Copa União ve 1988 São Paulo Eyalet Şampiyonası'nda ikinci olan kadronun bir parçası oldu. Ancak kariyeri, 27 yaşında diz sakatlıkları nedeniyle erken sona erdi.

Guarani'den ayrıldıktan sonra Tite, Bento Gonçalves'te bir spor mağazası açtı ancak 1990 Campeonato Gaúcho Segunda Divisão'da Guarany de Garibaldi'de oynaması için davet edildi. Fiziksel sınırlamalarını bilerek teklifi kabul etti ancak kulübün maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olmak için kulübün fitness antrenörü oldu.

Teknik Direktörlük Kariyeri Erken Kariyer 1990 Segundona'nın ortasında Guarany'nin menajeri Celso Freitas kulüpten ayrıldı ve yerine Tite getirildi. 1991'de Guarany ile terfi etmeyi kıl payı kaçırdıktan sonra Caxias'ın başına geçti ancak 1992'de kulüpten ayrıldı. Tite, Caxias'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Veranópolis'e katıldı ve 1993 Campeonato Gaúcho Segunda Divisão'da bir şampiyonluk kazandı. 3 Ocak 1996'da Ypiranga de Erechim'in teknik direktörü olarak tanıtıldı, ancak on bir maçın ardından 22 Nisan'da görevden alındı.

Tite, 1997 sezonunda Juventude'nin başında kısa bir süre görev yaptı, ancak o yılın Campeonato Gaúcho sırasında görevden alındı ve yerine Gílson Nunes getirildi. 1998'de Caxias ve Veranópolis'te kısa görevlerde bulundu ve ayrıca Rádio Gaúcha'da spor yorumcusu olarak çalıştı.

Caxias 1999'da Tite, profesyonel futbol kariyerine başladığı ilk kulüp olan Caxias tarafından işe alındı ve takımı 2000 Campeonato Gaúcho'da şaşırtıcı bir kampanyaya yönlendirdi. Caxias, Rio Grande do Sul eyalet turnuvasının şampiyonu oldu, Ronaldinho'nun Grêmio'sunu mağlup etti, finaldeki ilk maçı 3-0 kazandı ve ikinci maçı golsüz berabere tamamladı. Gauchão'daki başarısı, Rio Grande do Sul basınının dikkatini çekti çünkü Campeonato Gaúcho genellikle "büyük iki" olan Grêmio ve Internacional dışındaki herhangi bir takım tarafından nadiren kazanılır.

Grêmio 2001'de Grêmio tarafından imzalanan Tite, Porto Alegre ekibini başka bir Gauchão şampiyonluğuna yönlendirdi ve finalde Juventude'yi mağlup etti. 2001 Campeonato Gaúcho'yu Grêmio için kazandı. Aynı yıl Grêmio, Tite'nin yönetiminde 2001 Copa do Brasil'i kazandı ve Corinthians'a karşı finalde Marcelinho Carioca ve Müller's Corinthians'ı 3-1 yenerek Tite'nin ilk ulusal unvanını kazandı. Tite, 2003 yılına kadar Tricolor Gaúcho ile kaldı ve 2001 Copa do Brasil'den sonra kulübü önemli bir zafer elde edemediği için kulüpten ayrıldı.

São Paulo, Minas Gerais ve Yabancı Kulüplerde Görevler Tite, 2003 yılında São Caetano do Sul kulübü Associação Desportiva São Caetano tarafından işe alındı ve kulübü Copa Libertadores eleme bölgesine götürmeyi hedefledi. Takımı iyi bir kampanyaya yönlendiren São Caetano, 2004 Copa Libertadores'e katılmaya hak kazandı. Ancak Tite, kulüp tarafından görevden alındı. Tite ayrıca Corinthians (2004-2005), Atlético Mineiro (2005), Palmeiras (2006) ve Al Ain (2007) kulüplerinde de görev yaptı.

Internacional Tite, 2008'de Internacional tarafından imzalandı ve taraftarların protestolarına rağmen kulübü başarılı bir döneme taşıdı. 2008 Campeonato Brasileiro Série A'da altıncı sırayı alarak kulübü Estudiantes de La Plata'yı yenerek 2008 Copa Sudamericana şampiyonluğuna taşıdı. Tite'nin yönetiminde Internacional ayrıca 2009 Campeonato Gaúcho'yu kazandı ve 2009 Copa do Brasil finallerine ulaştı. 2009 Suruga Bank Championship'i kazandılar. Ancak, 2009 sezonunun ikinci yarısındaki performans düşüşü nedeniyle Tite, 5 Ekim'de kulüpten ayrıldı.

Al-Wahda ve Corinthians'a Dönüş Tite, Al Wahda tarafından imzalandı, ancak Corinthians'ın eski kulübü tarafından teklif alması üzerine kısa süreliğine burada kaldı. 2010 Campeonato Brasileiro Série A'da Corinthians'ın üçüncülükle tamamlamasına ve 2011 Copa Libertadores'e katılmasına yardımcı oldu.

Libertadores Kupası'nda Yenilgi 2011 Campeonato Paulista'da etkileyici bir başlangıç yaptıktan sonra Corinthians, Libertadores Kupası'nda Deportes Tolima'ya yenildi ve bu da taraftarların tepkisine yol açtı. Ancak kulüp başkanı Andrés Sánchez, Tite'nin hala teknik direktör olduğunu vurguladı.

2011 Campeonato Paulista Libertadores yenilgisinden sonra Corinthians, Palmeiras'a karşı oynadı ve Tite'nin işinin tehlikede olduğu bir dönemde derbiyi 1-0 kazandı. Corinthians, turnuvada iyi bir performans sergileyerek Paulistão'nun final aşamasına katıldı ancak Santos'a yenildi.

2011 Campeonato Brasileiro Corinthians, 2011 sezonunun büyük bir bölümünde lider olarak başarılı bir başlangıç yaptı. Ancak ikinci yarıda performans düşüşü yaşandı. Buna rağmen, kulüp başkanı Tite'yi desteklemeye devam etti. Son maçta Palmeiras ile berabere kalarak 2011 Campeonato Brasileiro'yu kazandılar.

2012 Copa Libertadores 2012 Campeonato Paulista'da elendikten sonra Tite, kulübü yenilgisiz bir kampanyayla Libertadores Kupası'na taşıdı ve finalde Boca Juniors'ı yenerek kulübün ilk Libertadores şampiyonluğunu kazandı.

2012 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Corinthians, 2012 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'na Güney Amerika şampiyonu olarak katıldı ve yarı finalde Al Ahly'yi 1-0 yenerek finale yükseldi. Finalde Chelsea'yi Paolo Guerrero'nun golüyle 1-0 yenerek Tite'nin ilk dünya şampiyonluğunu kazandılar.

Corinthians'tan Ayrılış 2013 yılında State of São Paulo League ve Recopa Sudamericana'yı kazanmalarına rağmen, Libertadores'ten elendiler ve Brezilya Ligi'nde kötü bir kampanya geçirdiler. Tite, 14 Kasım'da kulüpten ayrıldı.

Sabbatical Yılı Corinthians'tan ayrıldıktan sonra Tite, modern futbolu incelemeye odaklandı. Arsenal ve Real Madrid gibi kulüpleri ziyaret etti.

Corinthians'a Üçüncü Dönüş 15 Aralık 2014'te Tite'nin Corinthians'a geri döndüğü açıklandı. 2015 Campeonato Brasileiro Série A'yı kazandı.

Brezilya Milli Takımı Haziran 2016'da Tite, Dunga'nın yerine Brezilya milli takımının yeni teknik direktörü olarak açıklandı. Brezilya'yı 2018 Dünya Kupası'na taşıdı. 2019'da Brezilya'yı Copa América'da şampiyon yaptı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa