Trump'a suikast girişimine ilişkin 5 maddelik ön bulgu raporu

ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik miting sırasında gerçekleştirilen suikast girişimi hakkında 5 maddelik bir ön bulgu raporu yayımlandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Temmuz 2024 23:49
GÜNCELLEME
17 Eylül 2024 10:24
Trump'a suikast girişimine ilişkin 5 maddelik ön bulgu raporu
AA
Kaynak AA

ABD'li Senatör Ron Johnson, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Trump'a 13 Temmuz'da düzenlenen suikast girişimine ilişkin ekibiyle yaptığı araştırmalar sonucu elde ettikleri 5 maddelik ön bulgulara yer verdi.

Rapor, suikast girişiminin ardından Johnson ve ekibinin olay günü yaşanan güvenlik aksaklıklarını incelemek amacıyla federal ve yerel yetkililerle görüşmeler yaptığını belirtiyor. Raporda kamuoyunun dikkatini çekecek birkaç önemli bulguya ulaşıldığı ifade edildi.

Gizli Servis toplantıya neden katılmadı?

İlk bulguya göre, "Gizli Servis, 13 Temmuz 2024'te yapılan sabah toplantısına katılmadı" ifadesiyle dikkat çekiyor. "Sabah 09.00'da yerel SWAT ve keskin nişancı ekipleri için bir toplantı yapıldı. Ekipler güvenlik görevlerine dair bilgilendirildi. Ancak Gizli Servis'in bu toplantıya neden katılmadığı bilinmiyor."

Yerel kolluk ve Gizli servis ayrı iletişim kanalları kullanıyordu

İkinci bulgu, "Yerel kolluk kuvvetleri, olay günü iletişimde sorun yaşandığını ve Gizli Servis ile doğrudan bağlantı kuramadıklarını belirtti." şeklinde paylaşıldı. Ekiplerin ayrı iletişim kanalları üzerinden bağlantı kurdukları tespit edildi.

Yerel kolluk güçleri suikastçıyı önceden fark etti

Üçüncü bulgu, "Yerel kuvvetler suikast girişimi zanlısı Thomas Matthew Crooks hakkında bilgi verdi ve Gizli Servis'in bu bilgiden haberdar olduğu öğrenildi" ifadesiyle dikkat çekiyor. "Yerel keskin nişancı ekibi, Crooks'u olay mahallinde silahsız olarak fark etti ve şüpheli hareketlerini gözlemledi. Daha sonra telemetre ile görülen Crooks hakkında merkez komuta bilgilendirildi. Gizli Servis, bu bilgiden haberdar olduklarını ve şüphelinin konumu hakkında detay istediklerini belirtti."

"Saldırganın fotoğrafları yüz tanıma için ATF'ye gönderildi"

Dördüncü bulgu, "Olayın ardından Gizli Servis, Crooks'un bulunduğu binanın çatısında yerel ekiplerle birlikte görüldü ve saldırganın fotoğrafları yüz tanıma için ATF'ye gönderildi" şeklinde paylaşıldı. Ancak, "Gizli Servis'in ne zaman ve nasıl çatıya çıktığı belirsiz. Crooks'un yüzünün tanımlanmasında neden ATF'nin görevlendirildiği de açıklığa kavuşmadı."

Son bulgu, "Yerel birliklere göre, Gizli Servis başlangıçta mitinge keskin nişancı göndermeyi planlamıyordu." ifadesiyle yer aldı.

Rapor, olayla ilgili tüm potansiyel kanıtların korunması gerektiğini vurgularken, suikast girişiminin tüm şeffaflığıyla araştırılmasının önemine işaret ediyor.

Paylaşılan raporun devamında, olay gününü detaylı anlatan bir zaman çizelgesi oluşturulurken, zanlının miting alanındaki görüntüsü ile ona ait olduğu düşünülen bisiklet ve çantanın fotoğraflarına yer verildi.

Trump'a suikast girişimi

Eski ABD Başkanı Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'nın Butler bölgesinde düzenlediği mitingde destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Bu saldırıda mitinge katılan bir kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştı. ABD Gizli Servisi, saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak nitelendirmiş ve saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa