Aldatıcı reklamlara 149 milyon TL ceza kesildi!

Tüketiciyi aldatan reklamlar sebebiyle Reklam Kurulu tarafından 2024 yılının ilk 7 ayında 149 milyon lira ceza uygulandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
22 Temmuz 2024 10:17
GÜNCELLEME
22 Temmuz 2024 10:41
Aldatıcı reklamlara 149 milyon TL ceza kesildi!
AA
Kaynak AA

Reklam Kurulu, yılın ilk yedi ayında aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalar nedeniyle işletmelere toplam 148 milyon 783 bin 980 liralık idari para cezası uygulama kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, temmuz ayı toplantısında mevzuata uymayan firmalara durdurma ve para cezası uygulandığı bildirildi.

Temmuz ayı toplantısı

Temmuz ayındaki toplantıda görüşülen 133 dosyadan 116'sının mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Bu dosyalar hakkında durdurma kararı verilirken, 21 milyon 350 bin 201 lira idari para cezası uygulandı ve bir dosya hakkında erişim engelleme kararı alındı.

Yılın ilk yedi ayı değerlendirmesi

Açıklamada, Reklam Kurulunun yılın ilk yedi ayında toplam 1064 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. Bu süreçte aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 927 dosya hakkında durdurma cezası ve 148 milyon 783 bin 980 lira idari para cezası uygulandı.

İndirim marketlerinin internet sitelerine yaptırım

Son toplantıda, indirim marketlerinin internet siteleri aracılığıyla yaptığı tanıtım ve mesafeli satışların haksız ticari uygulama boyutu ele alındı. İncelemeler sonucunda, ürünlerin stok durumlarıyla ilgili eksik bilgi verilmesi ve ürün fiyatlarının geçerlilik süresi hakkında bilgi verilmemesi nedeniyle tüketicilerin yanıltıldığı tespit edildi ve idari yaptırım uygulandı.

Sahte yorumlara karşı önlem

Reklam Kurulu, sahte ve yanıltıcı yorumları önlemek amacıyla internet sitelerine idari yaptırımlar uyguladı. Bu kararlar, özellikle turizm ve yeme içme gibi hizmet sektörlerindeki tüketici deneyimlerini korumayı amaçlıyor. Kurul, değerlendirme sıralaması ve koşulları konusunda tüketicileri yeterince bilgilendirmeyen sitelere de cezai işlem uyguladı.

TOBB ve TESK ile işbirliği

Ticaret Bakanlığı, tüketici mağduriyetlerini önlemek ve reklam mevzuatına uyumu artırmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile işbirliği yaparak elektronik ticaret sektöründeki tüm reklam verenleri bilgilendirdi. Çevrim içi alışverişlerde gerçek deneyimlere dayanmayan yorumlarla tüketicilerin satın alma kararlarının manipüle edilmesini önlemek için inceleme ve denetimlere devam edileceği bildirildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa