Biden’ın çekilmesine, Netanyahu’dan ilk yorum!

2021’de başkanlık koltuğunda sayılı günleri kalan Trump'ın fotoğrafını Twitter hesabının arka planından kaldıran Netanyahu, Biden’ın çekilmesini yorumladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
22 Temmuz 2024 10:55
GÜNCELLEME
22 Temmuz 2024 11:22
Biden’ın çekilmesine, Netanyahu’dan ilk yorum!
AA
Kaynak AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Başkan kim olursa olsun İsrail, ABD'nin en güçlü müttefikidir" dedi. Netanyahu, Washington ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesine ilişkin ilk kez değerlendirmede bulundu.

Joe Biden'a övgü

Netanyahu, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara verdiği destek nedeniyle Biden'a övgüde bulundu. Ziyaretinde Biden'ı görmeyi umduğunu belirten Netanyahu, "Biden'a uzun ve seçkin kariyeri boyunca İsrail için yaptığı şeylerden dolayı teşekkür etmek için bir fırsat olacak" dedi.

Washington gündemi

Washington ziyaretinde 7 Ekim saldırılarından bu yana devam eden gelişmelerin ele alınacağını belirten Netanyahu, Biden ile "rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın yenilgiye uğratılması, İran'ın terör ekseniyle yüzleşmesi ve İsrail vatandaşlarının güvenliği" konularını tartışacaklarını söyledi.

ABD-İsrail ittifakı

Netanyahu, Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde ve Kongre'de yapacağı konuşmada, "Amerikan halkı bir sonraki başkan olarak kimi seçerse seçsin, İsrail, ABD'nin Orta Doğu'daki vazgeçilmez ve güçlü müttefiki olmaya devam edecek" ifadelerini kullanacağını belirtti. Ayrıca, iki ülkenin "birleşik cephe" olarak hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

Kongre'de konuşma ve boykot

Netanyahu'nun 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nin ortak oturumunda konuşma yapması bekleniyor. Ancak, aralarında Bernie Sanders'ın da bulunduğu çok sayıda Kongre üyesi, konuşmayı boykot edeceklerini açıkladı. Bu ziyaret, Netanyahu'nun 7 Ekim'den bu yana yaptığı ilk yurt dışı seyahati olacak.

Trump ile ilişkiler

İsrail Başbakanı Netanyahu, 12 Ocak 2021'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın fotoğrafını Twitter hesabından kaldırmış ve yerine Kovid-19 aşısı olurken çekilen fotoğrafını koymuştu. Netanyahu'nun "İsrail'in en iyi dostu" olarak nitelendirdiği Trump, başkanlık süresi boyunca İsrail yanlısı birçok adım attı. Bu adımlar arasında ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ve Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" olarak tanınması yer alıyor. Trump ayrıca, Filistin'e yapılan mali yardımları keserek İsrail lehine kararlar aldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa