Dolar, euro ve altında artış olur mu?

Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, dolar ve euro da yaşanan artışın nedenini açıkladı. Peki, yükseliş sürecek mi? Aslanoğlu'ndan yatırım tavsiyesi...

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
22 Temmuz 2024 12:45
GÜNCELLEME
22 Temmuz 2024 14:06
Dolar, euro ve altında artış olur mu?
Ecem Çetin Editör

Türkiye'nin en önemli konu başlıklarından bir tanesi ekonomi... 

İktidar, ekonomiyi düzeltmek adına önemli adımlar atıyor….

Uzun süredir Orta Vadeli Program uygulanıyor…

Bunun yanı sıra Merkez Bankası rezervleri tavan yapmış durumda… Gurbetçilerin gelişi ve turizm sezonu olması döviz pozisyonunda ekonomi yönetiminin elini rahatlatıyor.

Kur Korumalı Mevduattan çıkışlarda sürüyor.

Son dönemlerde ise euro, altın ve dolar yönünü yukarı çevirdi.

Peki, bu yükselişin nedeni nedir? Yükseliş sürecek mi?

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. 

Aslanoğlu, dolar ve euro da çok güçlü olmamak kaydıyla biraz daha yükselişin olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. 


Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, yükselişin birkaç nedeninden bir tanesinin Amerika ve Avrupa arasındaki faiz farkı olduğunu söyledi. 

"Önümüzdeki süreç artık muhtemelen doların değer kaybettiği bir süreç olacak"

Aslanoğlu, şu ifadeleri kullandı;

"Amerika'nın faiz indirim beklentilerinin devreye girmesiyle döviz faiz olarak getiri anlamında doların cazibesini azaltan bir sürece gideceğiz. Dolayısıyla bu doların değer kaybının bir nedeni. İkincisi Amerika büyük bütçe açığı veren, cari açık veren ve siyaseten polarize ve kırılganlığı olan bir ülke. Avrupa ise bütçe açığı düşük, cari fazla veren, siyaseten daha ılımlı bir noktada. Bu üç fark doların aleyhine çalışıyor. Çünkü büyük bütçe açığı veren, cari açık veren ve siyaseten kırılgan olan ülkelerin paraları değer kaybetme eğiliminde olur. Bu çerçevede dolar daha negatif tarafta görünüyor. Bir de Trump'ın seçilme ihtimali son suikast girişimi ile birlikte artmış durumda. Bu da Cumhuriyetçilerin iktidarında hep olduğu gibi yine yüksek bütçe açığı ve yine enflasyonist bir baskı yaratması nedeniyle de doları olumsuz etkileyebilecek bir üçüncü unsurlar karşımızda duruyor. Yani özetle önümüzdeki süreç artık muhtemelen doların değer kaybettiği bir süreç olacak. Jeopolitik riskler çok artarsa o tabloyu değiştirebilir. Yani burada çok büyük öngörülemeyen jeopolitik riskler olmadığı varsayımıyla bu tahmini yapıyorum."


Dolar ve euro konusunda yıl sonu tahminine ilişkin konuşan Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Muhtemelen euro ve dolar paritesi biraz daha yukarı giderek doların değerlendiği paritenin 1.10, 1. 15 arası bir yerlerde seyredecek gibi geliyor bana.  Orta noktası 1.12, 1.13 diyelim. "dedi. 

"İhracat için, turizm için ne yazık ki çok olumlu bir haber olmayacak"

Dolar ve euro kurunun sabit kalmasıyla Türkiye'nin ihracatını ne yönde etkileyeceğine ilişkin soruya Aslanoğlu, "Bir parite etkisi var Bir de Türkiye'deki kurlar var. O merkez bankasının şu anda kurları yönetme gücü yüksek. Evet Türk lirasının yani yatay seyretmesi TL'nin değerlenmesi bizim rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bu anlamda baktığımızda eğer böyle bir eğilim devam ederse bu ihracat için, turizm için ne yazık ki çok olumlu bir haber olmayacak. Hatta tam tersine sıkıntılı tabloyu artırabilecek bir gelişme gibi de görülüyor." ifadelerini kullandı. 

Altın ve bitcoinin geleceği hakkında konuşan Erhan Aslanoğlu, faizlerin düşme eğiliminde olmasının tüm diğer yatırım araçları için bir artı olduğunu belirtti. Aslanoğlu, "Bu anlamda altında Amerika'daki faiz indirimleri zaten diğer büyük merkez bankaları da buna başladı. Altını destekleyen bir süreç yaratıyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte altının değerlenme eğiliminde biraz daha devam etmesini bekliyorum. Diğer kıymetli madenlerde gümüş gibi platin gibi... Özellikle faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin de dünyada genelde canlı olması altını bu çerçevede desteklemeye aday görünüyor. " değerlendirmesinde bulundu. 


"Altın, dolara ve diğer araçlara göre daha cazip kılıyor"

Yatırımcılara bir mesajda bulunan "Türk lirası ile karşılaştırınca dövizde yine çok büyük bir kazanç olmayabilir. Ön görmesi  çok mümkün değildir. Ama genel anlamda TL daha cazip olduğu bir dönemde gibiyiz ama altın ons fiyatı artarsa, artma ihtimali yüksek daha da. Altın, dolara ve diğer araçlara göre daha cazip kılıyor." şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa