Ehliyeti olanlar buraya dikkat! 15 TL yerine 13 bin lira ceza ödeyebilir

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerin son kullanım tarihine ilişkin bilgilendirme mesajı yayınladı. 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla trafiğe sürücü kimliklerini yenilemeyen ve trafiğe çıkan vatandaşlar, 12 bin 978 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com
YAYINLAMA
23 Temmuz 2024 13:13
GÜNCELLEME
23 Temmuz 2024 18:02
Ehliyeti olanlar buraya dikkat! 15 TL yerine 13 bin lira ceza ödeyebilir
HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'de ehliyet sahibi olan 32 milyonun üzerinde vatandaşı yakından ilgilendiren bir uyarı yayınladı.

31 aralığa kadar vakit var

2016 yılı itibarıyla uygulanmaya başlanan yeni tip sürücü kimlikleri, alınan karar sonucunda 2022 yılının sonunda tek tip hale getirilecekti. Buna karşın araya pandemi sürecinin girmesi ve nüfus müdürlüklerinde yaşanan sorunlar nedeniyle eski tip ehliyetler için belirlenen 31 Aralık 2022 tarihli son kullanım ömrü, 2 yıl süreyle uzatılmıştı.

Tarih uzatılmayacak

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı yeni bilgilendirme mesajında söz konusu tarihin yeniden uzatılmayacağını belirtirken, Türkiye'de halihazırda yüz binlerce ehliyetini yenilemeyen vatandaşın olduğunu ve bu durum nedeniyle mağduriyetlerin yaşanabileceğini bildirdi

13 bin lira değil, 15 lira ödeyin

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla, trafiğe yalnızca yeni tip sürücü kimlikleriyle çıkılmasının mümkün olacağını belirten yetkililer, ehliyetlerini yenilememesine karşın yeni yılda trafiğe çıkan sürücülere ise 12 bin 978 TL'lik para cezası kesileceğini duyurdu.

Üstelik para cezası alan sürücüler, ehliyetlerini yenilemeden trafiğe çıkmaya devam etmeleri halinde, ikinci cezada trafikten men edilecek ve ehliyetlerine el koyulacak.

Ehliyet yenileme işlemi için evraklar şöyle sıralandı:

Kimlik kartı veya pasaport
Güncel biometrik fotoğraf
Geçerli bir sağlık raporu
Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
Mevcut ehliyet
Adli sicil kaydı

Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)
Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek ve bu cezaların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa