Kara: ''Bugün Ankara’da bir yolcunun bilet fiyatı 33 TL olması lazım''

TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, acilen ABB'den gelir desteği arzu ettiklerini ifade ederek, "Esnaflarımız, iş haklarını fesih ettiriyorlar." dedi.

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
23 Temmuz 2024 13:18
GÜNCELLEME
24 Temmuz 2024 03:55
Kara: ''Bugün Ankara’da bir yolcunun bilet fiyatı 33 TL olması lazım''
Ecem Çetin Editör

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), dün sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla bir çağrıda bulundular.

TÖHOB, ücretsiz taşımaya çözüm bulunmadıkça günümüz ekonomik koşullarında toplu taşımanın sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. 

Açıklamada belediyelerin aylık gelir desteğinin bir günlük taşımayı karşılamadığı belirtilirken, esnafların iflasa sürüklendiği belirtildi. 

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Genel Başkanı Kurtuluş Kara, konuya ilişkin Ankara Masası’na açıklamalarda bulundu. 


Hükümetin üç yıldır zam yapmadığını ifade eden Kara, "Büyükşehirde 4.500 TL. Normal illerde 3.300 TL. Küçük olan illerde 2.7000 lira gibi Aile Sosyal Politikar’dan bir  para ödemesi yapılar esnafa." dedi. 

Kurtuluş Kara, yapılan bu destek ödemesinin bir günlük yolcu taşıma bedeli olmadığını ifade ederek, "Bunun çözülebilmesi için her tamları desteklemesi lazım." ifadelerini kullandı. 

Yüzde 40 zam teklifi 

Yarın Ankara'da UKEMA toplantısının yapılacağını ve yüzde 40 zam teklifi geleceğini belirten Kurtuluş Kara, "Bize göre yetersiz. Niye? 1 yıldır zam alınmamış ama 1 yıldır her şeye yüzde 200 zam var. Gerek yakıta, gerek paçaya, sigortaya, kaskoya. Bizim istediğimiz şu; Bugün Ankara’da bir yolcu maliyeti başkan kendi açıkladı, 1 dolar. Normalde bugün Ankara’da bir yolcunun bilet fiyatı 33 TL olması lazım. Ama böyle olursa vatandaşta binemeyeceği için şu anda esnafların desteklenmesi, ya da kiralanma modeli olmasını istiyoruz." dedi. 


"Esnaflar iş haklarını fesih ediyor "

Türkiye genelinde esnafların iş haklarını fesih ettiklerini ve araçlarını satarak hatlarını iptal ettirdiklerini ifade eden Kara, " Eskiden böyle bir şey yoktu. Esnaflarımız, gelirler giderleri karşılamadığı için sektörden çekiliyor Karadeniz Ereğli’de karar alındı. Ayın 1’i itibariyle şehit ve gazi aileleri hariç, ücretsizleri taşımayacağız dediler. Ne bir belediye destek veriyor ne hükümet tarafından bir artış var. Araçlara binen 3 kişinin 2 kişisi ücretsiz. Esnafların dayanabilecek gücü kalmadı." şeklinde konuştu. 

Ankara'da 3 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın kendilerine destek verdiğini ifade eden TÖHOB Başkanı, ancak 4 aydır herhangi bir destek almadıklarını söyledi. Kara, "Geriye dönük başkan bir karar alacağız dedi. Herhangi alınan bir karar yok. Esnaflarımızda vatandaşları taşımamak istiyor." dedi. 


"Acilen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinden esnaflarımıza bir gelir desteği talebi arzu ediyoruz"

Ankara'da kontak kapanma gibi bir durumun olmayacağını aktaran TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, şunları söyledi; 

"Vatandaşlarımız mağdur oluyor, esnaflarımız belediyeyle karşı karşıya geliyor. Mansur bey, ağustos ayı Meclisi’nde bir karar alacağını söyledi. Onu bekliyoruz. Ağustos ayı meclisinde eğer geriye dönük destekleri ödenemezse kontak kapatmaya gerek olmadan esnaf kredilerini ödeyemeyecek, akaryakıt alamayacak duruma geliyor. Şu anda akaryakıt artışlarından hayat pahalılığından dolayı Ankara'da çoğu araba çalışamaz durumda. Esnaflar zor durumda. Bizim sektör diğer sektörlerden farklıdır. Çünkü biz kamu hizmeti veriyoruz. Yani mecburen servise gidiyoruz. Belediyelere bağlıyız. Acilen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinden esnaflarımıza bir gelir desteği talebi arzu ediyoruz."

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa