Yeni vergi düzenlemesi neleri değiştirecek?

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Temmuz 2024 07:52
GÜNCELLEME
24 Temmuz 2024 06:19
Yeni vergi düzenlemesi neleri değiştirecek?
AA
Kaynak AA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, bu yıl ocakta asgari ücrete yüzde 49,1 oranında yapılan artış nedeniyle istisna tutarının 640 milyar liraya yükseldiğini, damga vergisiyle hesaplandığında ise 677 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.


İdari yaptırım

Muş, Vergi Usul Kanunu'nda idari yaptırım niteliğinde düzenlenen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kanuni tutarında genel olarak 1998 yılında değişiklik yapıldığını hatırlatarak, "Bu yıldan sonra topluca bir değişikliğe gidilmemiştir. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları her yıl yeniden değerleme oranında artmakla birlikte gelinen noktada bu cezalar öngörülen fiillerin caydırıcılığını sağlayamaz noktaya gelmiştir." dedi.

Uzlaşmada silinen cezalar

Uzlaşmada silinen cezalara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Muş, Gelir İdaresi Başkanlığının faaliyet raporlarına göre yıllar itibarıyla farklılık göstermekle birlikte vergi asıllarının ortalama yüzde 80'inin, cezalarının ise yüzde 15'inin uzlaşma yoluyla kesinleştiğini ifade etti.

Ticari kazanç mükellefleri ile serbest meslek kazanç mükellefleri hakkında bir ayda en az 3 defa, yılda toplam 12 defadan az olmamak üzere yapılacak yoklamalarla günlük hasılat tespitin sağlanması öngörülüyor.

Şirketlerin satışları nedeniyle hesapladıkları KDV'lerinin, alışları nedeniyle ödedikleri KDV tutarlarıyla kıyaslandığında, aradaki fark "devreden KDV" olarak hesaplanıyor. Kanun gereği, indirimli orandan kaynaklı olarak devreden KDV varsa veya istisnalar nedeniyle devreden KDV olmuşsa sırasıyla takip eden iki ve üç yıl içinde talep edilmesi kaydıyla kendilerine nakden veya mahsuben iade ediliyor.


Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi

Şahsı adına söz alan AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, bu kanunda dar gelirli vatandaşlara, çalışanlara ve emeklilere getirdikleri hiçbir yeni bir vergi yükü olmadığının altını çizdi.

Konuyla ilgili konuşan Ök şu ifadeleri kullandı;

''Burada amacımız az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması ve kayıt dışı ile mücadele. Kanun teklifi ile amacımız vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele ve mücadelede gönüllü uyumunun arttırılması, vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergilendirmede basitlik ve vergi uyumunun arttırılması, dolaysız vergilerin payının arttırılması, vergi tabanının genişletilmesi, bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, cezaların ve tahsilat etkinliğinin arttırılması, devreden KDV'nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması amacıyla ithalat ve yurt dışı içinde vergilendirilmenin uyumlaştırılmasıdır.''

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa