Tüketicilerin korunmasına yönelik yeni adımlar...

Tüketicinin korunması hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi komisyonda kabul edildi...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Temmuz 2024 08:15
GÜNCELLEME
24 Temmuz 2024 06:41
Tüketicilerin korunmasına yönelik yeni adımlar...
AA
Kaynak AA

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkan sağlayarak yeniden düzenlendi. Buna göre, tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik düzenleme göz önünde bulundurularak, sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapıldı. Buna göre belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, tüketicinin aksine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.

Aynı hükümler, konut finansmanı kuruluşu ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler için de geçerli olacak.


Haksız ticari uygulamalara karşı cezalar

Reklam ve haksız ticari uygulamalara yönelik idari para cezaları artırılarak caydırıcılık hedeflenmiştir. Haksız ticari uygulamalara aykırı hareket edenler için "3 aya kadar tedbiren durdurulma" veya "60 bin TL'den 600 bin TL'ye kadar idari para cezası" uygulanacak, ülke genelinde gerçekleşen aykırılıklarda ise bu ceza 600 bin TL'den 6 milyon TL'ye kadar çıkabilecektir.

Denetimlerde bilgi ve belgelerin doğru gösterilmemesi durumunda, 7 gün içinde doğru bilgi ve belgelerin sunulması veya yerinde inceleme imkanı sağlanması ihtar edilecektir. Bu ihtara rağmen aykırılık devam ederse, 80 bin TL'den az olmamak üzere yıllık gayrisafi gelirin %1'i oranında idari para cezası verilecektir. Gelirin bildirilmediği veya yanlış bildirildiği durumlarda ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon TL, diğer satışlarda ise 1 milyon TL ceza uygulanacaktır.

Reklam Kurulu, aykırılığın içeriği, elde edilen menfaatin veya zararın büyüklüğü, kusur ve ekonomik durum gibi hususları dikkate alarak idari para cezası verebilecektir.


Piramit satış sistemi

Piramit satış sistemlerine ilişkin düzenlemeler, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde uygulanacak. Piramit sistemleri başlatan, düzenleyen veya yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler cezalandırılacak.


Elektronik ticaret

İşletmelerin ürünlerini yurt dışı pazarlara ulaştırmalarını kolaylaştıran elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetlerini ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmek amacıyla bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler kapsamında, pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamalarının toplamının iki katı, lisans ücretinin hesaplanmasına esas olan net işlem hacminden düşülecek.

Adil rekabet ortamını ve sektörün çok oyunculu yapısını korumak amacıyla getirilen bu indirimden yararlanabilmek için, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin, kanun kapsamındaki tüm elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların net işlem hacimlerinin toplamının yüzde 20'sini aşmaması gerekmekte olup bu hesaplama, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi verileri kullanılarak Bakanlık tarafından yapılacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa