Ukrayna: Çin, Rusya'ya silah vermeyecek...

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çin'in Rusya'ya silah vermeyeceği konusunun doğrulandığını bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Temmuz 2024 07:31
GÜNCELLEME
25 Temmuz 2024 07:32
Ukrayna: Çin, Rusya'ya silah vermeyecek...
AA
Kaynak AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Çin'deki görüşmeleri sırasında, Çin'in Rusya'ya silah tedarik etmeyeceği konusunda güvence aldıklarını belirtti.

Zelenskiy, gece saatlerinde Ukrayna halkına hitaben yayınladığı geleneksel video mesajında, Rusya-Ukrayna savaşına dair son gelişmeleri ele aldı.

Konuşmasında, Dışişleri Bakanı Kuleba'nın Çin'de resmi görüşmeler yaptığını hatırlatan Zelenskiy, bunun uzun bir süredir Çin'e yapılan ilk üst düzey ziyaret olduğuna dikkat çekti.


Daha önce belirtmişti şimdi doğrulandı

Daha önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kendisine Çin'in Rusya'ya silah sağlamayacağını söylediğini aktaran Zelenskiy, Kuleba'nın ziyaretinde de bu durumun doğrulandığını ifade etti. Zelenskiy, şu sözlere yer verdi:

"Çin'in Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğine dair net bir mesaj var. Ayrıca, Çin lideri Şi Cinping'in bana Çin'in Rusya'ya silah vermeyeceğini söylediği de teyit edildi. Bakan döndükten sonra, detaylı bir rapor bekliyorum."

Ukrayna-Rusya savaşı

Ukrayna-Rusya savaşı, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri harekâtıyla başladı. Bu tarihten önce, 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rusya destekli ayrılıkçı hareketlerin başlamasıyla çatışmalar zaten devam ediyordu. Ancak, 2022'deki işgal, çatışmayı büyük bir savaşa dönüştürdü.

Volodimir  Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna'ya işgal başlattığı 24 Şubat 2022'den beri 31.000 Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Sivil kayıplar ise Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre 2023'ün sonlarına doğru 10.000'in üzerinde rapor edilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa